• 5

Povratak Štrahea: Preuzeo vođstvo nove stranke, ide na bečke izbore

Štrahe je zakazao konferenciju za štampu na današnji dan, dan kada je pre 65 godina potpisan Državni sporazum kojim se Austrija obavezala na trajnu neutralnost i time "oslobodila" savezničkih snaga

  • 5
Heinz-Christian Strache, Hajnc-Kristijan Štrahe

Foto: Wikimedia/Flickr/Gregor Tatschl

Tačno godinu dana od objave korupcionaške afere „Ibica“, zbog koje je nekadašnji šef Slobodarske partije Austrije (FPO) i bivši austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe morao podneti ostavku, on je saopštio da preuzima vodstvo nove stranke „Tim Štrahe Savez za Austriju“ sa kojom će izaći na bečke izbore krajem oktobra.

Štrahe je zakazao konferenciju za štampu na današnji dan, dan kada je pre 65 godina potpisan Državni sporazum kojim se Austrija obavezala na trajnu neutralnost i time "oslobodila" savezničkih snaga.

On je svoj govor počeo pokušajem distanciranja od nacizma, upadljivo navodeći u više navrata da je pre 75 godina razoren Treći rajh i njegova zločinačka mašinerija, u kojoj su ubijani Jevreji.

U prošlosti su Štrahe i FPO dovođeni u vezu sa ekstremno desničarskim krugovima i neonacistima.

Na čelu nove stranke, za razliku od vođenja FPO kada je još koketirao sa takvim krugovima, Štrahe očigledno želi da se prikaže kao novi pokret koji nije ekstremna desnica.

On je upozorio da se Austrija nalazi u teškom periodu i da je hino potrebno nešto suprotno onome što je trenutno na vlasti i na političkoj sceni.

Kaže da je od ulaska u politiku stalno ukazivao na postojeće probleme i pokušao da ponudi rešenja, a to namerava da radi i dalje.

- Vidimo sebe kao protivtežu sve većem globalizovanom svetu koji preti da se izmakne kontroli - rekao je Štrahe.

Govoreći o FPO kazao je da je to kopija onoga što je on želeo da sprovede od 2004.

- Ja sam original - naveo je Štrahe uveren da će građani znati da to prepoznaju.

Najavio je i da će njegova supruga Filipa, koja je poslanik u austrijskom parlamentu, podržati njegovu stranku.

Inače Tim Štrahe - Savez za Austriju proistekao je iz Saveza za Austriju koji su osnovali bivši članovi FPO, a koji su posle odlaska Štrahea sa čela slobodaraca, odlučili da se otcepe, a na osnovu čega sada nova stranka ima već poslanike u bečkoj skupštini.

Iako je rekao da za sada niko od „njegovih“ poslanika u bečkoj skupštini nije najavio povlačenje, Štrahe je kazao da bi bilo potrebno da u bečkoj većnici svojim delovanjem "pokrene oluju".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pero

    U cije ime pricaju ove komunjare u ime Srba sigurno ne.

  • Aleksa

    Strache je Ljudina ! Podrška 💪

  • Salamander

    Ziv bio Srbija je uz tebe.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima