• 0

"Ko voli slobodu, tome su slobodni mediji bitni"

Demokratiji je "potrebna javnost", potrebne su joj činjenice i informacije; to je merilo o stanju društva

  • 0
Kiosk, Novine, časopis, štampa, čitati, prelistavanje štampe

Foto: Pixabay

Ko voli slobodu tome su bitni slobodni mediji, poručila je danas kancelarka Angela Merkel, povodom 75. godišnjice prvih posleratnih novina u Nemačkoj.

Merkel je, u nedeljnoj video poruci, istakla da je demokratiji „potrebna javnost“.

- Demokratiji je potreban prostor u kojem možemo zajedno o zakonskim, ali i našim vrednostima da razgovaramo. Demokratiji je potrebna javnost u kojoj se može raspravljati i iznositi različita mišljenja - podvukla je ona, dodajući da na osnovu te diskusije mogu biti razvijena zajednička rešenja.

To, međutim, ističe, zahteva toleranciju prema mišljenju drugih, a to zahteva i prihvatanje kritike.

Merkel je naglasila da je to posebno potrebno sada, kada su građani suočeni sa pandemijom korona virusa i kada se vode diskusije o političkim i društvenim posledicama.

Ona je odbacila kritiku da mediji aktuelno ne predstavljaju ceo spektar mišljenja.

- To ne vidim tamo, naprotiv. Svakog dana učimo, nauka pre svega, i snabdevaju nas novim saznanjima. Da to sve razumemo i da što više ljudi o tome saznaju, apsolutno je bitno. Za to se brine medijska ponuda, kako javni servisi, tako i privatni, analogni, kao i digitalni - dodala je Merkel.

Kazala je da novinari moraju biti u mogućnosti da vladu i sve političke aktere kritički analiziraju, jer su demokratiji potrebne činjenice i informacije, ali se moraju razlikovati laži od istine.

- Mora biti moguće iz različitih perspektiva videti realnost i iz toga doneti odgovarajuće mišljenje - objasnila je Merkel.

Sloboda medija, prema njenim rečima, predstavlja i merilo o stanju društva.

- Zato je zabrinjavajuće kada i kod nas, u našem demokratskom društvu, bivaju napadani novinari - kazala je ona.

Merkelova je kazala da je ponosna i zahvalna što u Nemačkoj postoji više od sedam decenija sloboda medija, pa je apelovala da se mora voditi briga svakog dana da novinari imaju mogućnost da slobodno rade, da njihov rad bude cenjen i podržan.

Video: Istorijski kratko obraćanje nemačke kancelarke Angele Merkel

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima