≫ 

"Ko voli slobodu, tome su slobodni mediji bitni"

Demokratiji je "potrebna javnost", potrebne su joj činjenice i informacije; to je merilo o stanju društva

  • 0
Kiosk, Novine, časopis, štampa, čitati, prelistavanje štampe Foto: Pixabay

Ko voli slobodu tome su bitni slobodni mediji, poručila je danas kancelarka Angela Merkel, povodom 75. godišnjice prvih posleratnih novina u Nemačkoj.

Merkel je, u nedeljnoj video poruci, istakla da je demokratiji „potrebna javnost“.

- Demokratiji je potreban prostor u kojem možemo zajedno o zakonskim, ali i našim vrednostima da razgovaramo. Demokratiji je potrebna javnost u kojoj se može raspravljati i iznositi različita mišljenja - podvukla je ona, dodajući da na osnovu te diskusije mogu biti razvijena zajednička rešenja.

To, međutim, ističe, zahteva toleranciju prema mišljenju drugih, a to zahteva i prihvatanje kritike.

Merkel je naglasila da je to posebno potrebno sada, kada su građani suočeni sa pandemijom korona virusa i kada se vode diskusije o političkim i društvenim posledicama.

Ona je odbacila kritiku da mediji aktuelno ne predstavljaju ceo spektar mišljenja.

- To ne vidim tamo, naprotiv. Svakog dana učimo, nauka pre svega, i snabdevaju nas novim saznanjima. Da to sve razumemo i da što više ljudi o tome saznaju, apsolutno je bitno. Za to se brine medijska ponuda, kako javni servisi, tako i privatni, analogni, kao i digitalni - dodala je Merkel.

Kazala je da novinari moraju biti u mogućnosti da vladu i sve političke aktere kritički analiziraju, jer su demokratiji potrebne činjenice i informacije, ali se moraju razlikovati laži od istine.

- Mora biti moguće iz različitih perspektiva videti realnost i iz toga doneti odgovarajuće mišljenje - objasnila je Merkel.

Sloboda medija, prema njenim rečima, predstavlja i merilo o stanju društva.

- Zato je zabrinjavajuće kada i kod nas, u našem demokratskom društvu, bivaju napadani novinari - kazala je ona.

Merkelova je kazala da je ponosna i zahvalna što u Nemačkoj postoji više od sedam decenija sloboda medija, pa je apelovala da se mora voditi briga svakog dana da novinari imaju mogućnost da slobodno rade, da njihov rad bude cenjen i podržan.

Video: Istorijski kratko obraćanje nemačke kancelarke Angele Merkel

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA