≫ 

Belgijski lekari okrenuli leđa ministarki kad je došla da im pruži podršku

Belgija se tokom pandemije korna virusa našla u samom svetskom vrhu po broju preminulih po glavi stanovnika

  • 2
Belgija radnici Printskrin: Twitter/Ozkok_A

Belgijsku premijerku Sofi Vilems medicinski radnici bolnice "Sveti Petar" u Briselu dočekali su okrenuth leđa u znak protesta zbog postupka vlade prema zdravstvenom sektoru.

Osobljne bolnice "Sveti Petar" formiralo je "špalir za doček" i okrenulo leđa kolima kojima je belgijska premijerka juče došla u službenu posetu ovoj bolnici.

Predstavnici medicinskih radnika u Belgiji ovakav čin objašnjavaju razočaranjem medicinara u postupke belgijske vlade kako tokom pandemoje COVID19 tako i generalnim pristupom zdravstvenom sektoru u zemlji.

Vlastima se zamera smanjenje bužeta za zdravstvo, male plate, nedostaka medicinskog osobolja kao i namera da se dodatno angažuje nekvalifikovano osoblje umesto medicinskih sestra.

Na komentare o "ratu protiv belih mantila" iz kabineta premijerke naglašavaju da je cilj vlade da se podrži upravljnje kriznom situacijom, a ne da se ona dodatno oteža.

- U tom cilju moraju se ponekad donositi i teške odluke - kaže potparol belgijske premijerke.

Bolnica "Sveti Petar" u Briselu od starta pandemije bila je centralna i referentna ustavnova za potvrđene slučajeve COVID19.

Belgija se tokom pandemije korna virusa našla u samom svetskom vrhu po broju preminulih po glavi stanovnika.

Kao jedan od uzroka tome navodi se veliki broj  preko 50 procenata) smrtnih slučajeva zabeleženih u stračkim domovima širom zemlje od kojih kod mnogih nije postojala zvanična potvrda prisutsva COVID19.

U poslednja 24 sata u Belgiji je zabeležen 291 novozaraženi korona virusom, a 47 ljudi je preminulo.

Od sredine marta do danas zabeleženo preko 55 hiljada zaraženih COVID19, a 9052 je preminulo.

U dve nedelje maja Belgija beleži pad smrtnih slučajeva i hospitalizacija, a država fazno radi na ukidanju restriktivnih mera.

Nakon otvranja pordavnica 11. maja, od 18. maja se očekuje psotepeni povratak đaka u škole, otvranje muzeja, ustanova kulture, sportskih klubova.

Istovremeno svi kulturni, sportski i turistički dodađaju ostaju zabranjeni do 30. juna.

Video: Dezinfekcija njujorškog metroa, radnicima se pridružio Kuomo

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA