Preminuo čovek koji je krojio sudbinu Jugoslavije: Izetbegović prvo potpisao, pa odbio njegov plan

Zajedno sa Karingtonom je 1992. godine predložio plan za rešavanje krize i sprečavanje rata u Bosni i Hercegovini

  • 0
Jose Cutileiro Printskrin: Youtube/Душан ковач

Žoze Kutiljero, portugalski diplomata koji je bio izaslanik UN za ljudska prava u zemljama bivše SFRJ, preminuo je u nedelju u Briselu, u 86. godini. 

Javnost je o njegovoj smrti obavestila njegova supruga. Kutiljero je, osim što je bio diplomata, bio i antropolog, pesnik i pisac.

On je bio jedan od pregovarača Portugala za pristupanje EU, a posle toga učesnik u mnogim diplomatskim predstavništvima devedesetih godina.

Kutiljero je, zajedno sa lordom Piterom Karingtonom 1992. godine predložio plan za rešavanje krize i sprečavanje rata u Bosni i Hercegovini.

Plan je predviđao stvaranje tri konstitutivne nacionalne jedinice, pri čemu bi Srbima i Bošnjacima pripalo po 44 odsto teritorije BiH, a Hrvatima preostalih 12 odsto.

Lideri sve tri strane u BiH, Radovan Karadžić, Alija Izetbegović i Mate Boban, taj dokument su potpisali 18. marta 1992. godine, ali je Izetbegović deset dana kasnije, posle sastanka sa američkim ambasadorom Vorenom Cimermanom, povukao svoj potpis.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA