Pronašli smrtonosan sintetički opijat i 17,5 tona meta: Najveća zaplena droge u "zlatnom trouglu"

Policija pronašla opasan sintetički opijat, koji je razorio Severnu Ameriku

  • 0
Droga, heroin, presretanje Ilustracija Foto: MUP

Policija u Mjanmaru saopštila je da je zaplenila ogromnu količinu tečnog fentanila, što je prvi put da je jedan od opasnih sintetičkih opijata, koji su razorili Severnu Ameriku, nađen u azijskom regionu „zlatni trougao“ poznatom po proizvodnji droge.

U očiglednom pokazatelju da su se azijske narkomreže uselile u unosno tržište opijatima, Rojters piše da je policija otkrila više od 3.700 litara metilfentanila blizu sela Loikan na severistoku zemlje. Zaplena derivata fentanila je deo do sada najveće zaplene droge, sirovina i opreme za pravljenje narkotika u Aziji. 

Između ostalog zaplenjeno u ovoj raciji je i 193 miliona tableta ili 17,5 tona metamfetamina poznatih kao jaba, a inače, toliko je sveukupno zaplenjeno u Mjanmaru u protekle dve godine.

Kancelarija UN za drogu i kriminal (UNODC) saopštila je da su razmere policijske akcije i zaplene u Mjanmaru bez presedana i da su tamošnje vlasti „raskrinkale značajnu mrežu“ tokom dvomesečne operacije u kojoj su učestvovali vojska i policija.

Takođe je zaplenjeno i 163.000 litara i 35,5 tona sirovina za narkotike kao i oružje, a uhapšeno je više od 130 osoba.

Uprkos uspešnoj akciji, otkriće metilfentanila je mračan pokazatelj za narkotržište regiona, naveli su za Rojters Kancelarija UN i jedan zapadni zvaničnik sa sedištem u Mjanmaru.

Video: Mađarske specijalne jedinice upale u palate bahatih narko-bosova, unutra zlato, kokain, keš

Narko-dileri promenili taktiku

- Ovo drastično menja situaciju jer je fentanil toliko snažan da bi njegova rasprostranjena upotreba izazvala velike zdravstvene bojazni za Mjanmar i region - rekao je za agenciju zapadni zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman.

U intervjuu za Rojters, načelnik agencije za borbu protiv narkotika u Mjanmaru, pukovnik Zav Lin, rekao je da zaplena pokazuje da su se metode narko mreža promenile.

Fentanil i njegovi derivati su izazvali preko 130.000 smrti od predoziranja u Sjedinjenim Državama i Kanadi u proteklih pet godina, pokazali su podaci vladinih agencija.

Epidemija ovim opijatima nije zahvatila Aziju, Evropu ili Australiju ali ima naznaka da predstavlja ozbiljnu pretnju i za te delove sveta, pišu Vijesti.

- Uporno smo upozoravali region da bi fentanil mogao da predstavlja problem, ali ovo je premašilo sve prognoze - rekao je Džeremi Daglas, predstavnik UNODC-a za jugoistočnu Aziju i Pacifik.

- Ovo je pomeranje tržišta koje smo predviđali i od kojeg smo strahovali - rekao je Daglas.

Droga snažnija i od heroina

Mada policija Mjanmara nije objavila kakvog je kvaliteta i čistoće zaplenjeni metilfentanil, poznato je da se obično pravi u dve osnovne varijante koje su snažnije od fentanila, saopštila je agencija za pitanja narkotika Evropske unije.

Fentanil je 25 do 50 snažniji od heroina.

Narkodileri sve češće mešaju fentanil i njegove derivate sa heroinom, metom i kokainom, usled čega postaju snažniji i smrtonosniji.

Analize su pokazale da je 2017. u polovini svih slučajeva predoziranja heroinom i kokainom u Sjedinjenim Državama, droga sadržala supstance sa tragovima sintetičkih opioida.

Istraživanje sprovedeno u Kanadi pokazalo je da 73 odsto onih koji su bili pozitivni na fentanil nisu ni znali da su ga konzumirali.

Zav Lin je kazao da su metilfentanil i druge droge i oprema nađeni blizu sela Loikan, gde se nalazi nekoliko fabrika u kojima se proizvodi droga a koje su bile napuštene u trenutku kada je sprovedena racija.

- Tokom ispitivanja, uhapšeni su otkrili da bi većina droge bila distribuirana u Mjanmaru i okolnim susednim zemljama - kazao je Lin i dodaje da je istraga i dalje u toku, te da nisu utvrđene „krajnje destinacije“.

Meksiko karteli Meksiko i Kina veliki su snabdevači Severne Amerike fentanilom Foto: Tanjug/AP

Droga laka za transport

Tečni fentanil se obično pre prodaje pretvara u prah, često se može naći i u vidu tableta, kazala su za Rojters dvojica analitičara koji su želeli da ostanu anonimni.

Pored toga što je njihova proizvodnja lakša i jeftnija od proizvodnje heroina, snažni sintetički narkotici poput fentanila mogu se lako sakriti i transportovati jer se od malih količina mogu napraviti hiljade doza.

U trenutku kada je pandemija koronavirusa zatvorila granice i ograničila kretanje u mnogim državama, UNODC strahuje da bi se fentanil mogao proširiti svetom.

Decenijama azijske kriminalne organizacije u partnerstvu sa etničkim manjinskim milicijama koristile su „Zlatni trougao“ - sa središtem na severu Mjanmara i okolne luke Laosa i Tajlanda - za uzgajanje opijuma i obradu heroina.

Odnedavno, proizvodnja metamfetamina od strane grupa kao što je sindikat Sam Gor buknula je u regionu, delom zbog policijske ofanzive u susednoj Kini.

Zav Lin je kazao da je metilfentanil došao iz jedne susedne zemlje, ali je odbio da kaže koje. U dokumentima policije Mjanmara u koja je Rojters imao uvid navodi se da je većina zaplenjene droge i opreme stigla iz Kine.

Kina, zajedno sa Meksikom, veliki je snabdevač Severne Amerike fentanilom ali su pojačani policijski napori doveli do pada kineskog izvoza sintetičkih opijata u SAD, saopštila je američka Administracija za borbu protiv droge (DEA).

Nedostatak sirovina kartelima stvara ozbiljne probleme

Meksički karteli su pokušali da nadomeste vakuum, ali UNODC je saopštio da nedavne poteškoće u nabavci sirovina iz Kine otežavaju proizvodnju fentanila.

Blizina Severnog Mjanmara Kini čini tu oblast atraktivnom alternativom za azijske narkomreže koje žele da proizvode fentanil i druge sintetičke opijate, kazali su analitičari.

- Savez između etničkih milicija Mjanmara i internacionalnih kriminalnih grupa mora biti prekinut ili će problem koji predstavljaju sintetičke droge nastaviti da se rasplamsava - kazao je Daglas iz UNODC-a.

Zav Lin je kazao da Mjanmar pojačava napore u borbi protivi kriminalnih organizacija i povećava saradnju sa drugim državama.

- Mjanmar sprovodi operaciju borbe protiv droge kao jedan od najvećih državnih prioriteta - kazao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA