• 0

Onlajn smrtna presuda: Dilera osudili na smrt vešanjem putem aplikacije "Zoom"

Presuda je izrečena dok su u Singapuru i dalje na snazi stroge mere restrikcije kako bi se sprečilo širenje korona virusa

  • 0
Samoubistvo, depresija, vešanje

Foto ilustracija: Pixabay

Sud u Singapuru izrekao je smrtnu kaznu muškarcu zbog trgovine drogom, a to je već drugi slučaj da je presuda izrečena "na daljinu" odnosno na platformi “Zoom”, koja je postala popularna tokom pandemije korona virusa.

Iz sudskih dokumenata otkriveno je kako je Punitan Genasan, 37-godišnji Malezijac, u petak proglašen krivim i osuđen na smrt vešanjem jer je 2011. godine organizovao prodaju heroina.

Presuda je izrečena dok su u Singapuru i dalje na snazi stroge mere restrikcije kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

- Zbog sigurnosti uključenih u sudski proces ročište je održano posredstvom videokonferencije - izjavio je porparol singapurskog Vrhovnog suda u odgovoru na Rojtersovo pitanje.

Ovo je ujedno bio prvi slučaj u Singapuru u kom je na daljinu izrečena smrtna kazna, dodao je portparol. Grupe koje se bave zaštitom ljudskih prava kritikovale su izricanje kazni videopozivima, uključujući jedan slučaj u Nigeriji ranije ovog meseca, gde je na isti način izrečena smrtna presuda.

Advokat osuđenog Malezijca Peter Fernando izjavio je kako se nije protivio izricanju presude njegovom klijenti na platformi Zoom. Kazao je kako se sudija jasno čuo tokom saopštavanja presude, a u pitanju je bilo izricanje kazne pri čemu nije bilo prostora za iznošenje novih pravnih argumenata, prenosi "Index".

Dodao je ipak kako njegov klijent razmatra mogućnost podnošenja žalbe na presudu.

Odložena suđenja zbog restriktivnih mera

Tim iz Kalifornije koji je osmislio platformu nije odgovorio na zahtev za komentar, a izjavu nisu dali ni iz kancelarije tužilaštva u Singapuru.

Brojni sudovi u tom gradu od 1. aprila su odložili suđenja zbog restriktivnih mera protiv širenja koronavirusa, a ta odluka će biti na snazi do 1. juna, sem u najvažnijim slučajevima gde se procesi odvijaju "na daljinu".

U Singapuru provode nultu toleranciju na trgovinu drogom, a tokom proteklih decenija zbog toga je na smrt osuđeno na stotine osoba, uključujući desetine stranaca.

- Primena smrtne kazne u Singapuru već je sama po sebi okrutna i nehumana, a upotreba tehnologije 'na daljinu', poput Zoom-a, da bi se čovek osudio na smrt čini je još okrutnijom i nehumanijom - rekao je direktor organizacije “Human Rights Watch” za Aziju Fil Robertson.

Savetnica grupe “Amnesty International” Kjara Sanđorđo izjavila je kako je smrtna kazna dovoljno okrutna i nehumana, bila ona izrečena Zoom aplikacijom ili osobi koja je u zatvoru.

- Ovaj slučaj još je jedan podsetnik da Singapur nastavlja da prkosi međunarodnom pravu i standardima izricanjem smrtne kazne za trgovinu drogom - kazala je ona.
Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Zatvorenik broj 46984 je jedini Srbin koji čeka smrtnu kaznu u Americi

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima