≫ 

Predsednik Rumunije novčano kažnjen zbog šale na račun Mađara

Johanis, rumunski predsjednik nemačkog porekla, u decembru je dobio nemačku nagradu Charlemange za svoju potporu manjinama u Rumuniji

  • 1
Rumunija, protest, silovana i ubijena petnaestogodišnjakinja Foto: Tanjug/AP

Rumunsko Nacionalno veće za borbu protiv diskriminacije (CNDC) u sredu je novčano kaznilo rumunskog predsednika Klausa Johanisa zbog uvredljive primedbe na račun mađarske manjine.

Johanis mora da plati 1.130 dolara zbog sugestije da su socijaldemokrate (PSD) i njihovi politički saveznici dogovorili predaju Mađarskoj dela Transilvanije u kom dominiraju etnički Mađari.

Reagujući na predlog zakona o većoj autonomiji regije, predsednik je rekao "dobro jutro, PSD" izgovarajući taj akronim snažnim mađarskim naglaskom. Predlog zakona je u međuvremenu odbačen.

Predsednik je za portal gformedia.ro rekao da će se žaliti na "izrazito političku" odluku Nacionalnog veća za borbu protiv diskriminacije (CNCD) koje u 30 dana treba zvanično da se izjasni o objavljenoj odluci.

Johanis, rumunski predsjednik nemačkog porekla, u decembru je dobio nemačku nagradu Charlemange za svoju potporu manjinama u Rumuniji, prenosi Hina.

Rumunija se približava regularnim parlamentarnim izborima koji bi trebalo da se održe održati krajem ove godine ili početkom 2021.

Johanis i njegovi liberali tražili su ranije izbore nakon što je PSD izgubio vlast u novembru i prešao u opouiciju posle niza korupcijskih skandala.

No to je PSD pokušavao da spreči, a kasnije je izbila kriza korona virusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milan

    20. maj 2020 | 23:12

    Pa sta ako je Nemackog porekla on je rodjen i zivi u Rumuniji kao u Srbiji Rumuni Madjari Slovaci Muslimani Albanci Madjari i ostali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA