≫ 

Srbi osuđeni na 56 godina zbog pljačke u Belgiji: Ubili ženu tražeći sef koji ne postoji

Udovica Leopoldina De Deker (76) pronađena je mrtva 17. maja 2013. godine u svojoj kući u Antverpenu

  • 3
Hapšenje, lisice, uhapšen, policija Foto ilustracija: Shutterstock

Dvojica Srba, Branko Stankovski (25) i njegov rođak Danijel Florojkić (31), osuđeni su pred sudom u Belgiji na po 28 godina zatvora zbog ubistva starice (76) koju su pokušali da opljačkaju pre sedam godina.

Udovica Leopoldina De Deker (76) pronađena je mrtva 17. maja 2013. godine u svojoj kući u Antverpenu. Prilikom pronalaska, lice joj je bilo prekriveno samolepljivom trakom, a obdukcija je pokazala da je starica preminula od gušenja.

Za njeno ubistvo osuđeni su su rođaci Branko Stankovski i Danijel Florojkić, koji su inače pre sedam godina pokušali da opljačkaju staricu. Tražili su sef pun novca, koji je inače pripadao njenom sinu, piše Blic.

Sefa nije bilo

Stankovski i Florojkić, obmotali su lepljivu traku oko njenog lica, ali namera im nije bila da je ubiju. U trenutku kada su došli da pronađu sef, ona se našla kod kuće, te da bi lakše pregledali njen dom, pribegli su ovoj metodi. Međutim, sef nisu pronašli, a iz kuće su uzeli dečiji sat i kutiju za novac kao dokaz za njihove nalogodavce da su bili u kući.

Plan za pljačku došao je od šefova kafića Gusa Vinsa (38), bivšeg radnika staričinog sina i njegovog partnera Pitera Vermersa (27), kome je navodno novac bio potreban da bi se izborio sa finansijskim problemima svoja tri kafića. Sepe Pierard (31) bio je zadužen da pronađe izvršioce ove krađe.

Plan pljačke

Ova trojica muškaraca, zajedno sa dva Srbina, napravili su detaljan plan pljačke, obilazili kuću starice nekoliko puta, pravili skicu gde bi sef mogao da se nalazi, a verovali su da u njemu ima više desetina hiljada evra. Međutim ispostavilo se da on zapravo nije ni postojao.

S obzirom na to da su nalogodavci odabrali vreme krađe kada se pretpostavljalo da je starica kod kuće, porota u Belgiji smatra da su i oni pretpostavljali da do nekog vida nasilja mora doći, bez obzira što ga lično nisu počili, tako da su znali da postoje rizici povezani sa krađom.

Nalogodavac priznao zločin

Godinu dana nakon neuspele krađe, dvojica Srba bila su u bekstvu, a zaplet ove priče dogodio se kada je jedan od nalogodava otišao u policiju i rešio da ispriča istinu. On je naveo da više nije mogao da sluša pretnje Branka Stankovskog, koji je tražio novac od njega za propalu krađu. Navodno ga je konstantno pozivao i tražio novac uz pretnje. Tokom kasnijeg suđenja, policija je priznala da do razrešenje ovog slučaja nikada ne bi došlo da Piter Vermerc nije priznao.

Nesreća u porodici ubijene starice

Pre dve godine, jedan od dvojice staričinih sinova, za koga se verovalo da poseduje sef u njenom stanu, izvršio je samoubistvo zbog finansijskih problema.

Njegov rođeni brat, svedočio je o tome kako je iznenadna smrt njegove majke život braći okrenula naopačke. Budući da su pre majčinog ubistva ostali i bez oca koji je preminuo, nadali su se da će moći da zadrže psa koga je starica čuvala. Međutim, dvojica Srba su tog dana pljačke udarali psa u njušku kako ne bi lajao. Sinovi su tada morali da ga uspavaju jer mu nije bilo spasa.

Od trojice optuženih Belgijanaca, optužbi je oslobođen jedan jer nije bilo dokaza da je bio umešan, dok su druga dvojica dobili minimalne kazne. Stankovski i Florojkić zajedno su osuđeni na ukupno 56 godina zatvora.

Bez kazna za iznuđivanje novca od nalogodavca

Inače, ranije na suđenjima Branko Stankovski, veoma često menjao je svoje iskaze. On je nekoliko puta "priznao iznuđivanje" od bivšeg šefa kafića Pitera Vermerca. Navodio je da se taj novac odnosio na neizmireni dug od dilovanja drogom, ali da nije imao nikakve veze sa neuspelom pljačkom. Tada je Stankovski, prošao bez kažnjavanja zbog optužbi za iznuđivanje novca.

- Tačno je da sam tražio novac, ali to nije imalo veze sa tim ubistvom. Bilo je zbog droge. Tomas (Piterov prijatelj) kupio je kokain od mene i prodavao ga ostalima. Rekao mi je da mu Piter nije platio, tako da je on zapravo ostao dužan meni 1.250 eura - rekao je na ranijim suđenjima Stankovski.

Video: U Beogradu uhapšena krimnalna grupa zbog falsifikovanja dolara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    20. maj 2020 | 21:53

    Eh taj prokleti novac💸💸💸,nevalja kad ga covek ima ,a nevelja ni kad ga nema

  • Srle

    20. maj 2020 | 22:45

    Staviti po jednog u celiju sa po 10 albanskih mafijasa.

  • mile

    21. maj 2020 | 02:43

    hahahaha kako da ne, PRAVI Srbi Sad sav sljam sa prostora bivse Jugoslavije proglasite Srbima a naucnike knjizevnike sportiste i sve sto valja uzmite Ubice vas mrznja prema Srbima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA