• 0

Svaki 20. davalac krvi u Milanu bio zaražen pre prvog zabeleženog slučaja korona virusa

Analiza Poliklinike Milana potvda je da je virus cirkulisao u Italiji pre 21. februara, kada je utvrđen prvi zvaničan slucaj u Kodonju

  • 0
korona virus, koronavirus, Italija, Milano

Foto: Tanjug/AP

Svaki dvadeseti davalac krvi u Milanu razvio je antitela na kovid-19 pre prvog zvaničnog pozitivnog slučaja u Italiji krajem februara, utvrđeno je istraživanjem poliklinike iz glavnog grada Lombardije.

Analiza Poliklinike Milana potvda je da je virus cirkulisao u Italiji pre 21. februara, kada je utvrđen prvi zvaničan slucaj u Kodonju, piše italijanski list Korijere dela sera.

Istraživanje, kojim je obuhvaćeno 800 davalaca krvi, objavljeno na internet stranici "medRxiv", ukazuje da je na početku epidemije 4,6 odsto davalaca krvi već imalo antitela na virus kovid-19, a taj procenat porastao je početkom aprila na 7,1 odsto.

Studiju su osmislili i sproveli stručnjaci Odeljenja za transfuziju Poliklinike Milana u saradnji sa Univerzitetom u Milanu i još nekoliko istrazivaca iz zdravstvenih ustanova u glavnom gradu Lombardije, najteže pogođenom regionu virusom kovid-19 u Italiji.

Ističe se da su korišćeni sačuvani uzorci krvi kako bi se utvrdilo prisustvo antitela, a ne zato što se virus prenosi preko krvi.

Korijere dela sera ukazuje da je istraživanjem utvrđeno da su se najpre zarazili uglavnom mladi, a da su nedavni slučajevi povezani više sa starijim ljudima.

Italija je sa više od 32.000 umrlih od posledica virusa kovid-19 od početka krize treća u svetu po broju žrtava tog virusa posle SAD i Velike Britanije.

Virus kovid-19 izazvao je u Italiji najdužu blokadu u Evropi iz koje posle više od dva meseca ta zemlja postepeno izlazi, suočavajući se s teškim ekonomskim posledicama.

Video: Stanovnici ovog italijanskog gradića izgradili imuni sistem na koronu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima