Kako države računaju stopu smrtnosti od korone: Belgija najgora u svetu, u ruske brojke svi sumnjaju

Ako je pacijent već imao srčane tegobe, zatim se zarazio korona virusom i kasnije preminuo, treba da bude klasifikovan kao smrtni slučaj od korona virusa

  • 1
Belgija koronavirus Foto: Tanjug/AP

Većina država prati smernice koje je postavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) za klasifikaciju smrtnosti od korona virusa, piše danas Radio Slobodna Evropa.

- Smrt od COVID-19 ne treba pripisivati drugim bolestima (kao što je kancer), a broj žrtava se mora ustanoviti nezavisno od prethodnog zdravstvenog stanja pacijenta koje bi moglo da izazove sumnju da dovodi do težih oblika COVID-19 - navodi se u smernicama SZO.

Ako je pacijent već imao srčane tegobe, zatim se zarazio korona virusom i kasnije preminuo, treba da bude klasifikovan kao smrtni slučaj od korona virusa, a to važi i za pacijente koji boluju od dijabetesa ili neke respiratorne bolesti.

Statistika o smrtnosti od korona virusa varira zbog različitih kriterijuma od kojih su jedni u funkciji dugoročnih, institucionalnih praksi ili medicinske tradicije neke države, a drugi potencijalno u funkciji politike, tvrde stručnjaci.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins u Vašingtonu, čija se baza podataka smatra jednom od najreferentnijih na svetu, razlika u broju smrtnih slučajeva od Covid-19 može nastati u zavisnosti od broja testiranih u nekoj državi: ukoliko ima više testiranih identifikuje se veći broj ljudi sa blažim simptomima što sve skupa utiče na smanjenje broja smrtnih slučajeva i obrnuto, prenosi Slobodna Evropa.

Osim toga, ukoliko je broj starijih i bolesnih u nekoj zemlji veći, izglednije je da će biti veća i stopa smrtnosti.

Bitno je i u kakvom se zdravstvenom sistemu leče oboleli od korona virusa - ukoliko je zdravstveni sistem kvalitetan, veće su šanse za oporavak pacijenata.

U Rusiji, problemi su dublji jer postoje dokazi da su pacijenti preminuli od korona virusa evidentirani kao umrli od neke hronične bolesti.

Jelena Malinkova, infektolog ruskog ministarstva zdravlja, izjavila je da se u Rusiji na vreme otkriva infekcija Covidom-19 i da zahvaljujući tome lekari ranije započinju aktivno lečenje zaraženih.

Rusija je i pohvaljena zbog nacionalnog programa masovnog testiranja sa više od 7,5 miliona izvedenih testova.

Malinkova je ukazala da se stopa smrtnosti u Rusiji računa odnosom broja umrlih od Covida-19 prema određenom prosečnom broju stanovnika.

Korona virus, koronavirus, Venecuela U Venecueli sahranjuju mrtve danonoćno; Foto: Tanjug/AP

Prema njenim rečima, u Rusiji je to 5,5 slučajeva na milion ljudi.

Međutim, zvanične ruske brojke privukle su medijsku pažnju početkom maja kada su The Moscow Times, The New York Times i Financial Times istraživali preliminarne podatke u Moskvi za mesec april i otkrili da su znatno iznad proseka, što je izazvalo brze i oštre reakcije ruskog ministarstva inostranih poslova.

Mikail Tam, gostujući profesor na moskovskom državnom Ekonomskom Univerzitetu rekao je za ruski servis Radija Slobodna Evropa da je bilo razmimoilaženja u lokalnim evidenicijama i u zvaničnim izveštajima državnih statističkih službi o broju smrtnih slučajeva u nekim regijama Rusije.

Prema Tamovim tvrdnjama, Zdravstveni zavod Moskve je saopštio da više od 60 odsto pacijenata zaraženih korona virusom nije evidenirano u statistikama smrtnosti, jer se korona virus smatra "katalizatorom za pogoršanje (hronične) bolesti".

Da li je u pitanju politička računica da bi se umanjijla stopa smrtnosti u Rusiji ostaje otvoreno pitanje, zaključuje Radio Slobodna Evropa.

Belgija, koja je sedma po broju smrtnih slučajeva sa 9.108 preminulih, ima najveću stopu smrtnosti na svetu: 79.50 na 100.000 ljudi.

Poredenja radi, stopa smrtnosti u SAD je za dve trećine manja od one u Belgiji: 27.61, dok je u Rusiji svega 1.88 na 100.000 ljudi.

Belgijski virolog Stiven van Guht rekao je da, budući da je korona virus bio potpuno nov i nepoznat kada se pojavio, mnoge zemlje nisu znale kako da odreaguju niti kako da klasifikuju i evidentiraju smrtne slučajeve.

- Pomalo je smešno kako su zemlje zabrinute za svoj imidž u kontekstu korona virusa, ali niko nije kriv za pojavu virusa jer je to sila prirode. Pokušajte to da prihvatite - poručio je van Guht.

Video: Medicinski radnici iz Belgije okrenuli leđa premijerki

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA