"Rusi leteli iznad Bele kuće, špijunirali su nas": Trampov savetnik o "Otvorenom nebu"

Američki predsednik SAD ne želi da učestvuje u Sporazumu o otvorenom nebu jer je ono bilo otvoreno za Ruse, kaže Trampov savetnik

  • 3
Donald Tramp Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Rusi su u okviru Sporazuma o otvorenom nebu leteli iznad Bele kuće i civilnih infrastruktura i pratili su gde bi mogao da se nalazi američki predsednik Donald Tramp, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robert O'Brajen.

Prema njegovim rečima, oni su leteli iznad baze Kemp Dejvid i Bedminstera, mesta gde se nalazi Trampov golf klub, rekao je O'Brajen za Foks njuz.

Američki predsednik SAD ne želi da učestvuje u Sporazumu o otvorenom nebu jer je ono bilo otvoreno za Ruse, a zatvoreno iznad ruske teritorije, istakao je savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD.

Odgovarajući na pitanje da li će SAD napustiti i Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3), O''Brajen je rekao da je oprezno optimističan.

Rusi žele potpunu kontrolu nad naoružanjem, kao i mi, tako da sam oprezno optimističan da ćemo početi da napredujemo kada je reč o START-3, naveo je O''Brajen.

Šta je sporazum "Otvoreno nebo" i zašto Tramp tvrdi da ga Rusija krši

Administracija predsednika Donalda Trampa obavestila je u četvrtak međunarodne partnere da se povlači iz međunarodnog sporazuma "Otvoreno nebo", koji omogućava nenaoružane, izviđačke letove iznad teritorija zemalja potpisnica, prenosi agencija Asošijeted pres.

Administracija je saopštila da će se povući iz sporazuma za šest meseci zato što ga Rusija krši, a snimci koji se prave tokom letova mogu da se brže i jefitnije dobiju od američkih ili komercijalnih satelita.

Video: Predsednik SAD ima apsolutnu moć: Tramp u burnoj raspravi na konferenciji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😷😷😷😷😷

    22. maj 2020 | 12:55

    Pa i vi ste leteli iznad Moskve i spijunirali njih,sta sad

  • Jovan Ktć

    22. maj 2020 | 23:32

    Jadni nezaštićeni Amerikanci. Baš mi ih je mnogo žao. Da li se to oni žale da su Rusi superiorniji od njih u špijunaži?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA