• 3

Tužan je 21. vek: Austrijanci zaboravili da napišu da je Diana Budisavljević spasla srpsku decu

U pismima se navodi molba da se u tekstu o ovoj hrabroj Austrijanki, koja je spasila više od 10.000 srpske dece iz ustaških logora, navede reč "srpska deca", jer što je to sramota da se stavi ta reč?

  • 3
Diana Budisavljević

Foto: Arhivska fotografija

Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić i episkop austrijsko-švajcarski Andrej, uputili su odvojena pisma članovima Senata grada Insbruka sa molbom da još jednom, pre donošenja konačne odluke, razmotre sadržaj teksta na spomen ploči koja će biti postavljena u ovom gradu na rodnu kuću Diane Budisavljević.

U pismima se navodi molba da se u tekstu o ovoj hrabroj Austrijanki, koja je spasila više od 10.000 srpske dece iz ustaških logora, navede reč "srpska deca", jer to odgovara istorijskom i faktičnom stanju i razlogu za angažovanje ove Austrijanke udate za lekara Srbina u Zagrebu.

Reč je o tome da je od početka ove inicijative o postavljanju ploče u rodnom gradu Austrijanke, čiji je humanitarni podvig, jedan od najvećih tokom Drugog svetskog rata, nepravedno zaboravljen, bio sadržaj teksta koji će se naći na toj ploči, a u kome je prvobitno bilo predviđeno da se navede herojstvo Diane Budisavljević u spasavanju dece na prostoru bivše Jugoslavije, bez pominjanja da je reč pre svega o spasavanju srpska dece.

Posle inicijative predstavnika Srpske pravoslavne omladine u Insbruku (SPOJI) Vladimira Vlajića, odbor za kulturu gradskog senata preimenovao je predlog teksta i on sada glasi: "Diana Obekser-Budisavljević je tokom Drugog svetskog rata u tadašnoj NDH uz pomoć drugih aktivista spasila više od 10.000 dece iz logora fašističkog ustaškog režima".

Uši Švarcl, zadužena za kulturu u gradu, ocenjuje da će taj tekst Senata usvojiti u junu, a ambasador Rodić skreće pažnju na to da bi dopuna tog teksta odgovarala istorijskim činjenicama i na odgovarajući način predstavljao nezaboravno sećanje na Dianu Budisavljević i humanost koju je pokazala prema malim Srbima.

Dijana Budisavljević, Diana

Foto: Wikimedia/novosti.rs

- Verujemo da ovaj predlog neće naići na vaše odbijanje, i on se oslanja na istorijske činjenice i ogroman ugled koji Diana Budisavljević ima u mojoj zemlju -naglasio je ambasador.

Istovremno, Vladika Andrej u odvojenom pismu gradskom senatu izražava zabrinutost da bi aktuelni tekst, bez pominjanja da je reč o srpskoj deci, mogao izazvati negodovanje kod Srba, a u najgorem slučaju imati i posledice po suživot svih ljudi u Austriji, posebno u Insbruku i Tirolu.

- Zbog toga vas molim, u duhu nekadašnje akcije spašavanja, da ponovo razmotrite tekst na spomen ploči i uzmete u obzir važne činjenice, a to je da je Diana Budisavljević spasila pretežno srpsku decu - naveo je episkop.

I Vladimir Vlajić skreće pažnju da sva saznanja govore o tome da je Diana spasavala srpsku decu i da to treba navesti i dodaje da, ako grad Insbruk ima dokaze da je spasila i jevrejsku i drugu decu, to treba da navede, da bi ime Diane Budisavljević bilo pomenuto i na spomeniku u Jad Vašemu.

I autor romana "Dianina list", Australijanac Vilhelm Kuehs, podseća da je Diana Budisavljević spasavala uglavnomi srpsku decu, da su hrvatski fašisti izvršili genocid nad srpskim stanovništvom, da je Diana ustala protiv toga i da bi to trebalo da piše na spomen ploči koja će biti postavljena na njenoj rodnoj kući.

Uši Švarcl, s druge strane, kaže da je postavljanje ove ploče, samo prvi korak, jer je mesto za tablu ograničeno i ne može se sve objasniti

Smatra da sećanje nije nikada završen proces, te da se ostaje pri nameri da jedno obdanište u Insbruku nosi njeno ime.

Video: Dnevnik Diane Budisavljević - priča o ženi koja je srpsku decu spasavala iz NDH logora

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kapetan Todorović

    Nisu oni zaboravili , nije im u interesu da to napišu, ipak je NDH njihovo cedo, oni su stvorili tog monstruma u periodu izmedju dva rata!

  • Boban

    Nikad oni to neće da urade. Ustaše su njihovi prijatelji.

  • Nenad Bec

    Vlast u Insbruku treba samo da prepiše tekst sa spomen table u Bečkom parku sa njenim imenom i to bi bilo to !!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima