≫ 

"Istina je, imali smo tri živa virusa, ali...": Priznanje laboratorije u Vuhanu koje možda menja sve

Mnogo je onih koji veruju da je korona virus potekao iz laboratorije u Vuhanu, ali direktorka te ustanove kaže da se živi virusi, koje oni čuvaju, ne poklapaju sa Covid 19

  • 24
The Wuhan Institute of Virology, Institut za virusologiju u Vuhanu Foto: Profimedia/Hector RETAMAL /AFP

Svet i dalje ne zna odakle je tačno potekao Covid 19, virus koji je u proteklih nekoliko meseci odneo više od 345.000 života i zarazio gotovo 5,5 miliona ljudi. Mnogi veruju da je virus napravljen i pušten iz laboratorije u Vuhanu, ali više je onih koji veruju da je potekao od slepog miša, te je posredstvom životinje domaćina prešao na ljude.

Dok se otkrivanje misterije i dalje čeka, oči sveta su uprte u laboratoriju u Vuhanu iz koje je stiglo još jedno neverovatno otkriće, kom verovatno mnogi neće poverovati. Naime, direktor laboratorije otkriva da su u trenutku izbijanja pandemije u laboratoriji postojala tri živa virusa, ali da se nijedan od njih se u potpunosti ne poklapa sa Covid-19.

Vang Janji, direktorka instituta u Vuhanu, odbacila je optužbe američkog predsednika Donalda Trampa da je virus procurio iz laboratorije i dodala da u laboratoriji postoje tri živa virusa i da samo jedan ima podudarnost sa Covid 19 i to svega 79,8 odsto.

Demanti je stigao u trenutku kada se na Kinu vrše sve veći pritisci i upire prstom govoreći da je Covid-19 njihovo biološko oružje.

Janji, u intervjuu od 13. maja, ali koji je emitovan tek sinoć, kaže da u laboratoriji postoje virusi koji su izolovani od šišmiša.

- Sada imamo tri soja živih virusa ... Ali njihova najveća sličnost SARS-CoV-2 dostiže samo 79,8 odsto - kaže Janji, pomenuvši soj koronavirusa koji izaziva COVID-19.

The Wuhan Institute of Virology, Institut za virusologiju u Vuhanu Foto: Profimedia/Hector RETAMAL / AFP

Jedan od njihovih istraživačkih timova, na čelu sa profesorom Ši Zhenglijem, istraživao je koronavirus kod šišmiša od 2004. godine i fokusirao se na „praćenje izvora SARS-a“, soja iza još jedne epidemije virusa pre gotovo dve decenije.

- Znamo da je čitav genom SARS-CoV-2 samo 80 odsto sličan onome kod SARS-a. To je očigledna razlika. Dakle, u prošlom istraživanju profesora Šija nisu obraćali pažnju na takve viruse koji su manje slični virusu SARS - kaže Janji.

Glasine o tome da je laboratorija za biološku sigurnost umešana u epidemiju širile su se na društvenim mrežama mesecima pre nego što su Tramp i američki državni sekretar Majk Pompeo "uveli teoriju" u glavni fokus tvrdeći da postoje dokazi da je patogen došao iz instituta.

Međutim, Vang Janji je citirala državne medije rekavši da institut nije imao "nikakvo znanje pre toga, niti su se ikada upoznali, istraživali ili zadržali virus", a tvrdnje je nazvala "čistom izmišljotinom".

- Nismo ni znali za postojanje virusa, kako je moguće onda da je iscurio iz naše laboratorije, ako ga nismo imali? - upitala je Janji.

Tvrdi da je laboratoija dobila uzorke tada nepoznatog virusa 30. decembra i da je utvrdila genom 2. januara i o tome obavestila SZO 11. januara 2020. godine.

- Do tog trenutka, dok nisu stigli uzorci, naš tim se nikad nije susreo, istraživao ili čuvao takav virus. Šta više, kao i svi drugi, mi nismo ni znali da virus postoji. Još jednom pitom, kako je mogao od nas da potekne ako ga nismo imali - kaže Janji.

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alal vera alal vera

    24. maj 2020 | 20:34

    jednostavno pitanje za sve one koji misle da su virus pustili amerikanci.kako je moguce da neko pri zdravom razumu iz amerike hoce i zeli da unisti americku privredu ( isto tako i evropsku pa i svetsku ) a da pri tom kineska privreda cveta ( a samo jedan grad im je stadao ).kakav je tu americki interes.

  • alal vera alal vera

    24. maj 2020 | 19:15

    krajnje je vreme da priznaju.kako to da se se virus nije pojavio u nekom drugom gradu gde nemaju labaratorije

  • Ma

    24. maj 2020 | 19:16

    Kakvi slepi misevi kakvi bakraci, uvalili nam ga kinezi ali nesmeju priznati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA