≫ 

Putin kaže da je Rusija prošla vrhunac epidemije, na dan rekordnog broja mrtvih od korona virusa

Ruski predsednik ranije je upozorio naciju da joj na jesen preti novi talas korona virusa

  • 2
Vladimir Putin

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je danas tokom video sastanka sa svojim saradnicima da je ta zemlja prošla vrhunac epidemije korona virusa, i to na isti dan kada je u toj državi zabeležen rekordan broj mrtvih od ove infekcije na dnevnom nivou.

Naime, u Rusiji su u poslednjih 24 sata preminule 174 osobe što je najviše u danu do sada, a potvrđeno je 8.915 novih slučajeva zaraze. Prema poslednjim podacima, u Rusiji je ukupno zaraženo 362.342 osoba, a 3.807 ljudi je preminulo.

Govoreći na sastanku koji je emitovan na televiziji, Putin je istakao da je vrh prošao.

- Na osnovu ocena eksperata, vrh epidemije je očigledno prošao - kazao je Putin i naredio da se prvobtino odložena parada posvećena pobedi u Drugom svetskom ratu održi 26. juna u Moskvi.

Da podsetimo, predsednik Rusije je pre nekoliko dana upozorio da toj zemlji preti drugi talas korona virusa na jesen.

- Želeo bih da skrenem pažnju našim kolegama, pre svega, ministru zdravlja Mihailu Murašku, na potrebu da se pripremimo za ublažavanje restrikcija pod kojima živimo. Moramo da razmišljamo o drugom talasu, koji bi, prema navodima stručnjaka, mogao da nastupi na jesen, u oktobru ili novembru - rekao je Putin tokom onlajn sastanka o situaciji u vezi sa korona virusom u zemlji.

Peskov: Neće biti novih ustavnih amandmana zbog korona virusa

 

Pandemija korona virusa neće dovesti do potrebe za dodatnim amandmanima na Ustav Rusije, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitriij Peskov.

Govoreći o potrebama društva proisteklim iz pandemije, Peskov je istakao da "društvo nije od kamena, već živa stvar", navodi TASS.

- Naravno, neprestano se pojavljuju nove zajedničke potrebe ljudi. One se uzimaju u obzir, i to je deo normalnih životnih tokova i razvoja društva - rekao je Peskov novinarima.

Uredbom koju je potpisao predsednik Putin, glasanje o nizu ustavnih amandmanima bilo je predviđeno za 22. april, ali je, u obraćanju naciji prenošenom na televiziji, Putin 25. marta rekao da će morati da bude odloženo zbog pandemije korona virusa.

Amandmani će stupiti na snagu samo ukoliko dobiju većinsku podršku na glasanju, podseća TASS.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Putina maskirali od glave do pete: Ovako se predsednik Rusije čuva u jeku korona virusa

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA