≫ 

More izbacilo zaštitne maske na obalu Australije, strahuje se da je to tek početak

Brojni meštani otišli su na plažu kako bi pomogli oko čišćenja

  • 1

Više hiljada hirurških zaštitnih maski završilo je na plaži kod Sidneja pošto su ispale sa teretnog broda koji se našao usred oluje.

Veliki kargo brod APL England plovio je od Kine do Melburna. Zbog lošeg vremena morao je da promeni kurs i krene ka Brizbejnu.

Ipak usled snažne oluje oko 40 kontejnera sa robom upalo je u more, prenosi BBC.

Pošiljka je osim aparata za domaćinstvo i građevinskog materijala, sadržala i medicinsku opremu, uključujući hirurške maske.

Lokalni meštani odmah su izašli na plaže kako bi što pre očistili nakupljeni otpad. Zabrinuti su da bi velika količina plastike mogla naštetiti životu u moru.

- Pročitala sam članak o brodu prošle noći. Nisam mogla da spavam, navila sam alarm i obećala sebi da ću otići do plaže i učiniti sve što mogu. Kada sam stigla na plažu, imala sam šta da vidim. Cela leva strana bila je prekrivena zaštitnim maskama i paketima plastičnih kutija koje su bile zatvorene - ispričala je Ali Pot koji živi u Bondiju, prenosi Jutarnji.hr.

- Kupila sam zaštitne rukavice, došlo je još dvoje ljudi i pomogli su mi. Napunili smo nekoliko vreća za smeće. Bojim se da bi moglo biti ovako svaki dan, obzirom na broj kontejnera koji je pao u more - izjavila je te objavila fotografije na svom Fejsbuku.

Gradske vlasti na području od Sidneja i Gosforda dobile su od pomorskih vlasti Novog Južnog Velsa savete kako da zbrinjavaju pronađeni otpad s broda jer se predviđa da bi morske struje u idućim danima mogle naneti još paketa s kontejnera.

Takođe, ovih dana će australijska Uprava za pomorsku sigurnost odlučiti može li APL England biti sigurno dovezen do luke Brizbejn.

- Još 74 kontejnera su oštećena i srušena na palubu broda. Još šest kontejnera strči sa bočne strane broda kao i tri kontejnera s lučke strane broda.

- Čim brod pristane u luku povešćemo istragu koja će se fokusirati na sigurnost broda. Ispitaće se da li je teret utovaren u skladu s pravilima i merama sigurnosti i da li je bilo kršenja regulacija o zaštiti okoline - izjavio je glavni direktor operacija Alan Švarc pri Upravi za pomorsku sigurnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA