Mračna istorija čoveka zbog kojeg se sad u SAD vodi rat: "Tukao me je pištoljem, pucao u prepone"

U civilu uleteo u kupatilo čoveka i upucao ga

  • 1

Policajac Derek Čauvin, koji je postao poznat širom sveta zbog smrti afroamerikanca Džordža Flojda, već je jednom pokušao da ubije crnca pre dvanaest godina.

Mediji su preplavljeni snimcima iz Mineapolisa na kojima Čauvin kolenom stoji na Flojdovom vratu dok ovaj preklinje za milost i kaže da ne može da diše. Nedugo nakon toga Flojd je preminuo.

Britanski tabloid Mirror javlja kako je pre toga Čauvin imao čak 18 službenih prigovora protiv sebe, od čega su samo dva zaključena disciplinskim merama.

Flojd nije njegova prva žrtva

Na ulicama Mineapolisa već danima traju nasilni protesti kojima se traže sankcije za Čauvina nakon brutalnog ubistva Flojda. Mediji su sada otkrili i da je Čauvin pre dvanaest godina upucao crnca Iru Latrela Tolesa prilikom intervencije u vezi porodičnog nasilja.

Toles je preživeo napad. Novinarima je otkrio kako je policajac 24. maja 2008. banuo u njegov dom nakon što je njegova supruga nazvala 911 i upucao ga dok je bio u kupatilu. Kaže kako je bio šokiran koliko je policajaca došlo na njegova vrata i da se zaključao u kupatilo, ali policajci su razvalili vrata kako bi ušli.

Video: Mineapolis je ratna zona: Zapaljena policijska stanica

- Bili su u civilu i ničim nisu dali do znanja da su policajci. Nisu ništa rekli nego su počeli da me tuku kundacima pištolja - rekao je Toles.

Kaže kako se daljnjeg toka događaja ne seća. U izveštaju lokalnih medija spominje se da je pokušao da uzme policajčev pištolj, ali on kaže da se toga ne seća, ali priznaje da je uzvratio udarac.  Tek u bolnici shvatio je da je upucan. Metak mu je prošao kroz prepone i završio u zidu kupatila.

Nada se da će konačno biti optužen

Optužen je za krivično delo porodičnog nasilja i opiranja hapšenju. On, ipak, ostaje pri tvrdnji da nije mogao ništa drugo da učini i da se branio jer je Čauvin hteo da ga ubije tog dana.

- Voleo bih da smo tada imali pametne telefone kako bih snimio šta se događalo. Znao sam da će to ponovno pokušati da učini - rekao je Mirroru.

Kaže kako se nada da će Čauvin biti optužen za smrt Flojda, a i sam razmišlja o podizanju tužbe zbog incidenta iz 2008. godine

Isti list navodi kako je Čauvin jedan od šest policacaja koji su uključeni u smrt 42-godišnjeg Vajna Rejesa 2006. godine. Drugi policajac uključen u nedavni skandal je Tou Tao, zbog čije je neprimerene primene sile postignuta sudska nagodba od 25.000 dolara pre tri godine.

Demonstranti širom države traže da se svi policajci uključeni u incident, koji su trenutno suspendovani, podvrgnu krivičnom progonu i optuže za teško ubistvo. Zahtevima su se pridružile i gradske vlasti, ali službene informacije što će s njima biti još uvek nema.

Video: Policija Mineapolisa objavila snimak brutalnog hapšenja Afroamerikanca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M. J

    29. maj 2020 | 12:33

    Protesti da, ali uništavanje tudje imovine Ne. Izgleda agro-amerikanci jedva cekaju neki incident da unistavaju grad. Gde su da protestuju, kada se ubije policajac od strane istih. Nisu ni Belci sjajni, ali ne trce da protestvuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA