≫ 

Smrt zbog koje je Tramp digao vojsku: Četvoro osumnjičenih za ubistvo Džordža Flojda

Afroamerikanac Džordž Flojd umro je 25. maja zbog gušenja tokom brutalnog hapšenja ispred prodavnice u Mineapolisu

  • 0
George Floyd Džordž Flojd murali Foto: Tanjug/AP

Protiv četvorice policajaca koji su učestvovali u hapšenju Afroamerikanca Džordža Flojda biće podignute optužbe. Dejvid Šovin se sumnjiči za ubistvo drugog stepena, a ostala trojica za pomaganje u zločinu. Posle nekoliko dramatičnih dana, situacija u SAD deluje nešto mirnije, ipak i dalje sa brojnim protestima i sukobima.

Osim što je u sredu podignuta optužnica i protiv To Taoa, J. Aleksanddra Kuenga i Tomasa Lejna, protiv Dejvida Šovina koji je snimljen kako kleči na vratu Džordža Flojda sada je promenjena optužnica za ubistvo sa 3. na 2. stepensaopštila je senatorka Ejmi Klobučar.

Smrt Flojda izazvala je proteste širom SAD. Zbog njih je u petak i predsednik Donald Tramp završio u bunkeru Bele kuće.

Ipak, on je demantovao navode medija da je u petak uveče izvesno vreme proveo skriven u bunkeru gde je odveden pošto su se demonstranti opasno približili Beloj kući.

Tramp je rekao da nije istina da ga je obezbeđenje odvelo u bunker zbog njegove bezbednosti.

Kako je istakao u telefonskom razgovoru, u bunkeru je bio tek "nešto malo", te da to nije bilo da bi sačuvao živu glavu, već da bi uverio da je sve u redu.

Bio sam unutra nešto malčice, baš sam malo vremena proveo unutra. To je bilo zbog inspekcije. Rekli su mi da je moguće da ću neko vreme morati da provedem tamo, pa sam sam išao da vidim kako sve to izgleda - rekao je Tramp.

Donald Trump, Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

On je dodao da je u bunkeru bio tek "dva i po puta" i to svaki put da bi izvršio inspekciju.

Prvi put su se u medijima oglasila i deca Džordža Flojda.

Kvinsi Mejson Flojd, sin ubijenog Džordža Flojda, posetio je mesto zločina, zahvalio je novinarima i demonstrantima i rekao da je izašao na mesto očeve pogibije u "...pokušaju da dođe do pravde".

Nijedan muškarac nijedna žena ne bi trebalo da ostanu bez svojih očeva. Zato tražimo pravdu za ono što se ovde dogodilo - rekao je Kvinsi Flojd.

Zamoljen da prokomentariše globalne proteste kao znak podrške borbi protiv policijske brutalnosti i rasizma Mejson Flojd je rekao: "Zahvalan sam svima koji iskazuju podršku i ljubav. Hvala vam što podržavate moju porodicu."

Šestogodišnja ćerka ubijenog Afroamerikanca Džordža Flojda još ne zna da njenog oca ubili policajci, ali joj je rečeno da je "on promenio svet".

Devojčica Điana i njena majka Roksi Vašington pojavile su se u emisiji "Dobro jutro, Ameriko".

Điana je rekla u emisiji da želi da bude lekar kad poraste i da želi da brine o drugima, prenosi Dejli mejl.

Nedostaje mi... igrao se sa mnom - rekla je devojčica.

Na jednom snimku koji se pojavio u utorak, vidi se kako devojčica sedi na ramenima svog ujaka i gleda mirne proteste u Mineapolisu. Na njemu je napisano: "Tata je promenio svet".

Roksi Vašington, majka šestogodišnje ćerke ubijenog Džorža Flojda, zatražila je pravdu za njega, navodeći da je on bio dobar otac koji nije zaslužio da umre licem gurnutim na pločnik, pritešnjen pod težinom trojice policajaca.

- Ovde sam zbog svoje bebe. Ovde sam zbog Džordža zato što želim pravdu za njega i želim pravdu za njega jer je bio dobar. Bez obzira šta ko misli, on je bio dobar - rekla je Vašington novinarima u gradskoj skupštini Mineapolisa.

Društvene mreže danima bruje o tragediji u Minestoti.  Podršku protestima u SAD dala je i američka dečja TV stanica "Nikelodion", porukom koja je u najmanju ruku neuobičajena za najmlađe, pa su deca imala prilike da osam minuta i 47 sekundi slušaju samo disanje i posmatraju natpis preko celog ekrana: "Ne mogu da dišem".

Video: Uzalud mu govorio da ne može da diše: Policajac klečao na vratu muškarca koji je kasnije preminuo

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA