"Korona virus je počeo kao nezgoda u laboratoriji": Šef britanske obaveštajne službe MI6 krivi Kinu

Dirlav je istakao da dokazi ukazuju da je genetička sekvenca koronavirusa ukazuje da su njegovi ključni elementi "ubačeni" i da ih je napravio čovek

  • 5
Novo vreme - nova zanimanja Foto: Tanjug/AP

Zvanični Peking nalazi se pod sve većim pritiskom svetske javnosti da objasni kako je buknula pandemija korona virusa, koji je odneo preko 388.000 života širom sveta.

Dodatna presija došla je iz Bele kuće, te je Donald Tramp u nekoliko navrata korona virus oslovio sa "kineski virus", dok je državni sekretar Majk Pompeo tvrdio da postoje veliki dokazi da je infekcija napravljena u laboratoriji.

Nekadašnji šef britanske obaveštajne službe MI6, ser Ričard Dirlav (75) rekao je za podkast "Planet normal" da su naučnici iz Velike Britanije i Norveške uradili istraživanje koje tvrdi da je pandemija bolesti COVID-19 rezultat "odbeglog" virusa iz laboratorije u Kini.

Dirlav je istakao da dokazi ukazuju da je genetička sekvenca koronavirusa ukazuje da su njegovi ključni elementi "ubačeni" i da ih je napravio čovek. Izveštaj je dodatno podgrejao pretpostavke da Kina mora da plati štetu zbog života koje je virus odneo, kao i zbog ekonomskih problema širom sveta usled pandemije pošto su mnoge države morale da zatvore granice kako bi obuzdale širenje virusa.

- Stvarno mislim da je sve ovo počelo kao nesreća... Ova situacija postavlja pitanje da ako Kina ikada prizna da je odgovorna za virus, kako će da isplati štetu? To će naterati svaku zemlju u svetu da promisli o odnosu sa zvaničnim Pekingom i kako će se svetska javnost odnosi prema kineskim liderima - kaže Dirlav koji je bio na čelu MI6 između 1999. i 2004. godine.

Iako u intrevjuu nije optužio Peking da je namerno pustio virus, bivši obaveštajac stavlja na teret kineskom rukovodstvu da je pokušalo da zataška razmere epidemije.

- Kinezi su sigurno pomisli da kada su već pogođeni pandemijom da ne bi možda trebalo previše da se trude da je zaustave, već i da njihovi konkurenti imaju iste hendikepe kao i oni - rekao je Dirlav.

"Jedinstveni otisak"

Prema novom istraživanju o korona virusu po imenu "A Reconstructed Historical Aetiology of the SARS-CoV-2 Spike", koje su vodili profesor Angus Dalgliš iz bolnice "St. George" pri Univerzitetu u Londonu i norveški virolog Birger Sorensen, navodi da su otkrili "ubačene delove" i da oni otkrivaju kako virus nalazi put u organizam čoveka, javlja "The Telegraph", a prenosi "Sputnjik".

Naučnici tvrde da se korona virus u mnogim stvarima razlikuje od SARS-a i smatraju da će medicinska javnost uspeti da razvije vakcinu protiv smrtonosne infekcije. Analiza profesora Dalgliša i njegovih kolega bi trebalo u narednim danima da se pojavi u javnosti, a otkriva da koronavirus ima "jedinstveni otisak" i pobija hipotezu da je virus prirodno evoluirao.

Britanski i norveški naučnici smatraju da je COVID-19 "neverovatno dobro adaptiran za ljude" i da je vrlo verovatno napravljen u laboratoriji u Vuhanu u okviru eksperimenta da se kreiraju virusi koji se jako brzo šire.

Poreklo korona virusa

Kina je već neko vreme pod pritiskom svetske javnosti da objasni detalje koji su doveli do pandemije korona virusa, koji se krajem 2019. godine pojavio u Vuhanu.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je u maju mesecu tvrdio da postoje veliki dokazi da je koronavirus krenuo iz laboratorije u Vuhanu, a predsednik Tramp je u nekoliko navrata oslovljavao infekciju kao "kineski virus". Medicinska javnost širom sveta skoro je jedinstvena u stavu da se korona virus prvo pojavio kod životinja, najverovatnije kod slepih miševa i ljuskavaca, a da je zatim prešao na ljude.

Američka obaveštajna služba objavila je 30. aprila izveštaj u kome je navela da je virus koji je krenuo iz Vuhana nije kreacija čoveka. Takođe, Svetska zdravstvena organizacija saopštila je 21. aprila da na osnovu postojećih dokaza korona virus nije nastao u laboratoriji, već da je infekcija "skočila" sa životinja na ljude. Ta ustanova smatra da je epidemija zapravo krenula sa pijace u Vuhanu krajem godine, gde se prodaju divlje životinje poput ljuskavaca i slepih miševa.

Tramp i SZO

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država prekinuo je finansiranje SZO, ocenjujući da je ta ustanova učinila jako loš posao kada je reč o suzbijanju virusa i optužio je da je pomogla zvaničnom Pekingu da zataška epidemiju.

Dodao je da će sva sredstva koja je SAD do sada izdvajao za SZO preusmeriti na druge organizacije.

- Kina je prikrivala korona virus što mu je omogućilo da se proširi celim svetom - rekao je ranije Tramp.

Iz zgrade ušuškane kraj jezera krenuo pakao?

Ušuškana u brdima na obodu Vuhana stoji zgrada koji slovi za prvi epicentar epidemije korona virusa - biološka laboratorija u koju sada čitav svet upire prstom, jer se veruje da je virus potekao baš iz jedne od njenih epruveta.

U ovom trenutku najviše SAD veruju da je virus potekao iz laboratorije koja se nalazi pod strogim nadzorom, a Kinezi sa druge strane, uporno odbacuju te tvrdnje nazivajući ih bizarnim i govore da je korona vrlo verovatno prešla sa životinje na čoveka na ribljoj pijaci u Vuhanu, te da je zaraza tako krenula da se širi. Međutim, brojne teorije zavere koje kolaju uvek vraćaju priču na Institut za virusologiju u Vuhanu, i kako je korona "pobegla" baš iz ove laboratorije.

Kina napravila korona virus pre pet godina?

Teorije o tome da Kina zaista napravila korona virus dodatno je podgrejao prilog italijanske televizije RAI 3 još iz 2015. godine, u kome se navodi da je reč o projektu kineskih naučnika koji su uspeli da kreiraju virus ukrštanjem slepog miša i antilope.

Kako se navodi u toj reportaži, ovaj eksperiment zabrinuo je mnoge istraživače.

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    4. jun 2020 | 15:44

    Naravno da ce zapadni fasisti da krive istok I ovo je jedna vrsta podmuklog rata.

  • J...

    4. jun 2020 | 16:02

    A da nije neko drugi napravio virus pa hoce da okrivi kineze??odneli im ga da bi im unistili ekonomiju i sada ih jos krive!!!

  • Ezra

    5. jun 2020 | 18:43

    Pa ako to kazu balavi englezi onda je to to

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA