Švedski epidemiolog tvrdi da su pogrešno preneli njegove reči: Ipak nije fan blokade

Švedska je jedna od retkih zemalja u kojoj je život nastavio normalno da se odvija za vreme pandemije

  • 3
Anders Tegnel epidemiolog Švedska koronavirus Foto: Tanjug/AP

Anders Tegnel, švedski državni epidemiolog, rekao je da su mediji pogrešno preneli njegove reči kada su izvestili da žali što nije stavio Švedsku u izolaciju.

Tegnel, koji je vodio borbu zemlje protiv korona virusa, u nedavnom intervjuu rekao je da bi najbolji odgovor na Covid-19 bio "nešto između onoga što je uradila Švedska i onoga što je uradio svet", prenosi Raša.

Švedska je jedna od retkih zemalja koja je izabrala da ne uvede blokadu i drakonske mere kako bi zaustavila širenje korona virusa.

Brojne medijske kuće predstavile su Tegnelove komentare kao kapitulaciju politike zaključavanja - tvrdnju koju on odlučno negira.

- Taj intervju je, nažalost, vrlo pogrešno sastavljen i vrlo pogrešno reklamiran - rekao je on.

Tegnel je istakao da će biti jasno da postoje stvari koje je Švedska učinila ispravno, a biće i mera koje su usvojile druge nacije za koje će se pokazati da su bile efikasne.

Švedska koronavirus Foto: Tanjug/AP

Državni epidemiolog insistira na tome da ne postoje očigledne beneficije od zatvaranja radnji, restorana i ostalih neesencijalnih preduzeća kako bi se sprečilo širenje korone.

- Ne postoje aktivnosti za koje možemo da ukažemo da su izuzetno ranjive - rekao je on i dodao da je "fundamentalna strategija zemlje dobro funkcionisala".

On je svestan da je Švedska trebalo da učini više kako bi zaštitila domove za stare od virusa, što je dovelo do velikog broja smrtnih slučajeva.

Odluka Švedske da većinu radnji i institucija ostavi otvorenim kritikovana je kao sebićna i opasna.

Skandinavska zemlja zabeležila je najveću smrtnost po glavi stanovnika na svetu od virusa na kraju maja.

Međutim, smrtnost na milion stanovnika i dalje je niska ili se ne razlikuje značajno od mnogih evropskih zemalja koje su odlučile da nametnu stroge mere.

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J...

    8. jun 2020 | 17:30

    Ocistili penzioni fond !to su i zeleli!hvala na toj demokratiji!vise mi ovako siromasni brinemo o nasim starima i tako i treba!

  • Mihailović

    8. jun 2020 | 17:07

    Oni su svesno žrtvovali starije stanovništvo, zašto? I to je neki vid ubistva starijih koje se nije moralo desiti, samo da bi drugi koji nisu u opasnosti imali veću slobodu...dali su dva meseca slobode bez izolacije vredne nekoliko hiljada mrtvih starije populacije, gde je penzioni fond profitirao na smrti penzionera...

  • J...

    8. jun 2020 | 18:03

    Ali ne zaboravite :svi cemo jednog dana biti penzioneri!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA