Vojni avioni bombardovali sela pod kontrolom pobunjenika, prvi napadi posle tri meseca

Snage vlade kasnije pokrenule kontranapad

  • 0
Aleppo, Syria, Alep, Sirija Foto: Tanjug/AP

Vojni avioni bombardovali su nekoliko sela na severozapadu Sirije, koja su pod kontrolom pobunjenika, što su prvi vazdušni napadi te vrste otkako je pre tri meseca stupilo na snagu primirje posle potpisivanja tursko-ruskog sporazuma, kojim su mahom obustavljeni sukobi.

Prethodno su, kako navode opozicioni aktivisti, snage pobunjenika na kratko zauzele nekoliko položaja na severozapadu Sirije, koji su bili pod kontrolom vlade, prenosi AP dodajući da je tokom sukoba poginulo više od 40 boraca s obe strane.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava, čije je sedište u Velikoj Britaniji, saopštila je da su snage vlade kasnije pokrenule kontranapad pod okriljem ruskih vazdušnih napada, preuzevši kontrolu nad selima Fatatra i Manara, koje su prethodno izgubile.

Opservatorija je navela da je 22 pobunjenika i 19 vojnika ubijeno u sukobima.

Rojters prenosi, pozivajući se na navode očevidaca, da su u vazdušnim napadima pogođena sela u regiji Džabal el Zavija na jugu pokajine Idlib i dva grada u dolini Sahel al-HAb, zapadno od pokrajine Hama.

Kako navode, stotine civila je pobeglo, strahujući od većih vazdušnih napada u poslednjem uporištu pobunjenika u Siriji. Rusija podržava sirijskog predsednika Bašara el Asada, dok Turska podržava opozicione borce, koji pokušavaju da ga svgrnu s vlasti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA