Kongresmani demokrate klečali u slavu Flojda: Nosili odeću sa afričkim motivima, zvali ga mučenikom

Tokom 8 minuta i 46 sekundi bili naslonjeni na jedno koleno

  • 7
Nensi Pelosi, Demokrate, Kongres, Džordž Flojd Foto: Tanjug/ AP

Oko 20 demokratskih poslanika u američkom Kongresu, uključujući predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi, održali su minut ćutanja i simbolično klečali na jednom kolenu osam minuta i 46 sekundi kako bi odali poštu Afroamerikancu Džordžu Flojdu.

Flojd je preminuo 25. maja nakon što ga mu je jedan policajac kolenom pritiskao vrat osam minuta i 46 sekundi u Mineapolisu, što je izazvalo proteste protiv rasizma i policijske brutalnosti širom SAD.

Demokratski poslanici klečali su noseći šalove sa motivima tradicionalne afričke odeće, a potom predstavili predlog zakona za reformu policije, prenosi Si-En-Bi-Si.

Među onima koji su klečali u Holu emancipacije bili su i lider demokratske manjine u Senatu Čarls Šumer i bivši demokratski predsednički kandidati Kori Buker i Kamala Haris, dodaje Skaj njuz.

Pelosi je pročitala imena Flojda i drugih ljudi koji su ubijeni tokom policijskog pritvora u SAD, nazvavši Flojda "mučenikom".

Nensi Pelosi, Demokrate, Kongres, Džordž Flojd Foto: Tanjug/ AP

- Mučeništvo Džordža Flojda napravilo je promenu u svetu - rekla je kasnije na brifingu.

Ona je dodala da demokrate u Kongresu stoje uz one koji se bore za pravdu i akciju, pomenuvši i druge Afroamerikance za koje je rekla da su "mučenici" koji su preminuli zbog "policijske brutalnosti", dodaje Dejli mejl.

Džordž Flojd, George Floyd ubio ga policajac Derek Chauvin Foto: Tanjug/AP/Darnella Frazier

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olja

    8. jun 2020 | 23:20

    Predstava puna patetike !!!

  • montenegringo

    8. jun 2020 | 23:58

    Ovo malo pocinje da bude dosadno

  • Ccc

    8. jun 2020 | 23:27

    A sto se ne dize frka kada crni isprebijaju nekog belca u njihovim kvartovima ?Da li crnci tada traze pravdu po ulicama i dizu proteste?Ako je borba protiv rasizma, onda mora biti obostrana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA