Ko sve dolazi na Paradu pobede u Moskvu: Ukrajini nije poslata pozivnica

Od nekih se potvrda očekuje svakog časa, a među njima je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko

  • 3
Vojna parada, Moskva, Rusija, dan pobede nad fašizmom, 2019

Foto: Tanjug/AP

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da su učešće na Paradi pobede potvrdili predsednici niza zemalja iz Zajednice nezavisnih država, kao i predsednici Srbije i Hrvatske. Upitan da li je potvrda stigla i iz Kijeva, Peskov kaže da nije i ukazao da Ukrajina nijednom nije pokazala želju da podeli radost tog praznika.

Peskov, koji se posle bolničkog lečenja od virusa korona vratio u svoju kancelariju, novinarima je rekao da su dolazak na Paradu pobede 24. juna potvrdili Kazahstan, Moldavija, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kirgizija, Abhazija, Južna Osetija. Najavljeno je da će paradi prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski predstavnik Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Od nekih se potvrda očekuje svakog časa, a među njima je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, prenosi Sputnjik.rs.

Na pitanje da li je Rusija uputila poziv i ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, portparol Kremlja je rekao da nije.

- Koliko znam, nije. Kao što znamo, Ukrajina de-fakto, a umnogome i de-jure nije članica ZND, ne pokazuje želju da učestvuje u radu te strukture i nije nijednom signalizirala da želi da podeli radost zbog tog praznika - zaključio je Peskov.

Ukrajina je, naime, istupila iz članstva u ZND 2014. zbog odluke Krima da se prisajedini Rusiji.

Parada pobede se tradicionalno održava 9. maja, ali ove godine predsednik Rusije Vladimir Putin doneo je odluku da ona bude odložena zbog složene epidemiološke situacije u zemlji usled širenja virusa korona. Datum je izabran simbolično, jer je 24. juna 1945. godine na Crvenom trgu u Moskvi održana prva vojna parada u čast pobede SSSR-a nad nacističkom Nemačkom.

Podsetimo, svet u ovoj godini obeležava 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    10. jun 2020 | 17:34

    A sta ce Hrvatska na paradi pobede, kada je njihova NDH bila na strani fasista u 2.svetskom raru?

  • Salamander

    10. jun 2020 | 15:59

    Bravo za nase sto idu I ne treba im niko vise da spijuniraju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA