≫ 

Amerikanka koja je osvojila svet: Oštro se suprotstavila Trampu, a sada možda uđe u Belu kuću

Muriel Bovser (47), Afroamerikanka, gradonačelnica Vašingtona i članica Demokratske stranke, gotovo preko noći prerasla je u ikonu Demokratske stranke, ali i celog niza Amerikanaca

  • 4
Vašington natpis Foto: Tanjug/AP

Osim što su američkom predsedniku Donaldu Trampu u političkom smislu protesti koji potresaju SAD so na ranu i događaj koji bi mogao okončati njegovu političku karijeru, u proteklih nedelju dana pojavila se žena za koju niko na međunarodnoj političkoj sceni nije gotovo ni čuo, a mogla bi uskoro da se useli u Belu kuću. Doduše, ne kao predsednica, ali kao moguća zamena Džoa Bajdena ako on pobedi na izborima koji će biti održani u novembru.

Muriel Bovser (47), Afroamerikanka, gradonačelnica Vašingtona i članica Demokratske stranke, gotovo preko noći prerasla je u ikonu Demokratske stranke, ali i celog niza Amerikanaca koji su već danima na ulicama gradova protestujući protiv policijske brutalnosti, rasnih podela te obespravljenosti Afroamerikanaca u očima zakona.

Upravo je Bovser organizovala jednu od najžapaženijih protestnih akcija u proteklih nekoliko dana kada je naložila radnicima da na aveniji koja vodi prema Beloj kući velikim žutim slovima na tlu ispišu “Black lives matter” (BLM), odnosno “Životi crnaca su važni" što su popratili mediji širom sveta, ali i milioni Amerikanaca koji su fotografije natpisa delili na društvenim mrežama.

Ipak, ovaj potez je dobar deo demonstranata ocenio kao javni performans kojim je Bouser želela da privuče pažnju glasača. Pogotovo kada se uzme u obzir da su aktivisti BLM-a već sledećeg dana natpis promenili u “Defund the police”, odnosno “Ukinite finansiranje policije”.

Nisu njoj životi crnaca prioritet, već pobeda na izborima – kažu neki demonstranti.

Vašington natpis Foto: Tanjug/AP

Ipak, nije ovo jedina akcija koju je Bovser povela protiv Trampa u “njegovom gradu”, gradu u kom žive američki predsednici, gradu iz kog Tramp planira uskoro da povede predsedničku kampanju koja bi mu, nada se, mogla osigurati sledeći mandat i još četiri godine na čelu SAD. No za tako nešto sve su manji izgledi jer, prema poslednjim ispitivanjima javnog mnjenja, čak je i među republikancima podrška Trumpu pala na manje od 50 posto. A za to je delimično zaslužna upravo Bovser.

– Od američkog predsednika očekujemo da se suprotstavlja i nadvladava strane državnike. A ne da se obrušava na američke gradonačelnike – jedna je od poznatijih izjava Muriel Bovser izrečena pre nekoliko dana kada je prozvala Trampa jer je kritikovao gradonačelnike gradova u SAD-u jer ne reaguju, kako je rekao, dovoljno žestoko na proteste i ne izvode Nacionalnu gardu na ulice.

Paradoksalno, ali Muriel Bovser je tokom svoje karijere bila poznata kao relativno uštogljena birokratkinja, u političkom smislu oprezna političarka koja je vagala svaku svoju reč. Uostalom, promišljenim nastupima dospela je do prilično retkog rezultata – nikada nije izgubila izbore, prenosi Večernji.hr.

Počevši od izbora za gradsku četvrt Ward 4, koju je predstavljala u Veću Vašington DC, do izbora za gradonačelnicu koje je dvaput dobila.

Ne ublažava retoriku

S izbijanjem nemira nakon ubistva Džordža Flojda, Bovser je promenila pristup i počela žestoko da kritikuje policiju, saveznu vlast i samog Trampa po celom nizu osnova. Tim je u vrlo kratko vreme prerasla u političarku poznatu širom SAD-a, koju dobar deo demokrata smatra idealnim kandidatom za potpredsednicu SAD-a u Bajdenovoj kandidaturi. Njeno direktno suprotstavljanje Trampu deo gradskih političara ne podržava baš do kraja.

Predsednik SAD-a ima prilično velika ovlašćenja u dodeli finansijskih sredstava Vašington DC-ju kao području koje nije deo nijedne savezne američke države i boje se da bi se Tramp mogao, ako ipak ponovo osvoji izbore, “osvetiti” Bovser ukidanjem dela novca koji Vašington prima iz savezne blagajne.

No Bovser i ni ne pomišlja da ublaži svoju retoriku.

Znam kako je biti crnac u SAD, znam kako je biti crnkinja u Vašingtinu. Još dok sam bila zastupnica u gradskom veću policajci su me bez razloga zaustavljali u saobraćaju, kontrolisali, puštali bi me tek kada bih izvadila svoj službeni dokument. Znam šta moji sugrađani svakodnevno proživljavaju i želim to da promenim – kaže ona.

Video: Sa Svetim pismom u ruci ispred spaljene crkve svetog Jovana: Tramp se obratio Americi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gedza

    11. jun 2020 | 22:15

    mogu samo da mastaju da su osvojili svet

  • milan

    11. jun 2020 | 21:47

    Pa nije ga Tramp ubio da njega krive da bi dobili izbore.Zao nam je svima tog coveka ali ne treba politizovati niciju smrt.

  • Pa ona napravila jos veci haos sa svojim izjavama

    12. jun 2020 | 08:16

    Nije trump kriv sto vecina crnaca u Americ su kriminalci I imaju kriminalne rekorde. Jeste da neki policajci se ponasaju grublje prema njima ali to je zato sto se oni suprostave policiji. Isti taj gorge je bio u zatvoru zato sto je trudnici stjeo da puca u stomak. Vise je bio po zatvoru nego na Slobodi zbog prodavnja narkotika, pokusaja ubistava, otmica I Jos mnogo toga. Zadnjih 5 dana u Washington su bila 20 upucanih ljudi nisu ni policajci ni bjelici pucali na njih nego crnci na crnce. I sad ko ona je neka svetica .Chicago u zadnja 24 Sata 18 ubistava sve crnci na crnce. U americi crnci sami sebe mrze a to sto ova prica I govori je samo zato sto mrzi bjele ljude

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA