Porodice preminulih od korona virusa u Italiji podižu tužbe: "Umro je, a iz bolnice nisu ni javili"

Radi se o prvoj akciji te vrste u Italiji gde je pandemija odnela gotovo 34.000 života

  • 2
koronavirus, korona virus, Italija, Bergamo Foto: Tanjug/AP

Porodice žrtava Covida-19 iz Bergama, u severnom delu Italije najpogođenijem virusom korona, preduzeli su pravne korake u potrazi za pravdom za svoje mrtve.

Radi se o prvoj akciji te vrste u Italiji gde je pandemija odnela gotovo 34.000 života, prenosi Index.hr.

Članovi udruženja "Noi Denunceremo" ("Tužićemo"), koja je nastala iz Fejsbuk grupe, podneli su 50 pojedinačnih prijava tužilaštvu u Bergamu.

Svi smo iz područja Bergama i svi imamo slične priče, priče o porodičnim tragedijama, i svi tražimo jasne i ozbiljne odgovore od tužilaca - rekla je farmaceutkinja Kristina Longini, čiji je 65-godišnji otac u martu u bolnici u Bergamu preminuo od virusa korona.

Kad se razboleo, priča ona, porodični lekar je odbio da ga poseti kod kuće, a vozilo hitne pomoći nije bilo dostupno da ga odveze u bolnicu. Kad je naposletku hospitalizovan, više mu nije bilo spasa.

Kada je umro, zaboravili su da nas pozovu - kaže Longini. Budući da nije bilo mesta da njen otac bude pokopan na nekom od lokalnih groblja, sanduk s njegovim telom zajedno s desetinama drugih prebačen je vojnim kamionom na nepoznatu lokaciju.

Porodica je na kraju otkrila da je otac pokopan 200 kilometara dalje i to kada je poštom stigao račun za troškove pogreba.

- Na pravosudnim vlastima će biti da sagledaju tužbe. To neće biti brza istraga jer se radi o osetljivom pitanju - rekla je advokat Konsuela Lokati.

U tužbama se navodi šta su sve porodice preživele - od nedostatka informacija do nedovoljne nege. Tužbe su podnete protiv nepoznatih osoba, a u pripremi je navodno još 150 prijava.

Video: Tužan zadatak: Idu od kuće do kuće kako bi predali porodicama urne sa pepelom preminulih od Covid-19

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA