≫ 

Nemci će, za razliku od Srba, morati da plate letove kojima su zbog korone vraćeni u zemlju

Ministar spoljnih poslova ovaj namet obrazložio korišćenjem komercijalnih letova

  • 11
korona virus, koronavirus, Nemačka

Foto: Tanjug/AP

Nemački građani koji su u jeku korona krize kući vraćeni iz različitih delova sveta letovima koje je organizovala vlada moraće delimično da platite te letove, javio je danas javni servis ARD.

- To je potrebno i zbog principa jednakog tretmana svih građana jer smo pri akciji vraćanja nemačkih državljana koji su ostali u inostranstvu koristili i komercijalne kompanije koje traže novac za svoju uslugu - rekao je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (Socijaldemokratska stranka Nemačke SPD).

Njegovo ministarstvo je u martu i aprilu organizovalo repatrijaciju nemačkih državljana kojima su zbog korona krize obustavljeni povratni letovi, piše Indeks.hr. Po informacijama ministarstva, u Nemačku je iz svih delova sveta vraćeno oko 250.000 građana.

Tako će svi oni koji su kućama bili vraćeni avionima iznajmljenima od privatnih kompanija sledećih dana dobiti račun za ovu uslugu.

Određivanje visine naknada

 

Visina računa zavisiće od dužine leta i od cena koje su na određenim relacijama uobičajene.

- Pri određivanju visine učešća u ceni leta služićemo se i po onome što su građani drugih zemalja plaćali pri sličnim akcijama - saopšteno je proše nedelje iz ministarstva spoljnih poslova.

Pritom, kako je rečeno, pitanje hoće li doprinosom putnika troškovi leta biti zaista pokriveni ne igra ulogu.

"Građani sada putuju na vlastitu odgovornost"

 

Jedan od putnika, koji je u martu avionom nemačke vlade vraćen kući iz Meksika, rekao je za ARD kako je pre puta potpisao dokument u kojem je spomenuta i mogućnost finansijskog učešća u troškovima leta.

Nemačka vlada je ministarstvu spoljnih poslova za akciju vraćanja građana na raspolaganje dala 100 miliona evra no, kako navodi ARD, najvećim se delom radi o pozajmici.

Hajko Mas je proteklih dana u više navrata prilikom najava ukidanja upozorenja za putovanja u inostranstvo naglašavao kako više neće biti ponavljanja sličnih akcija vraćanja nemačkih građana kućama.

- Građani sada putuju na vlastitu odgovornost - istaknuo je Mas.

Grci koji su bili zarobljeni u Srbiji šokirani - duplo nam naplatili povratak kući 

 

Jedna grčka porodica, koja je vreme karantina provela u Srbiji, bila je šokirana kada joj je pre dvadesetak dana konačno pružena šansa da se vrati kući. Majka i sin morali su da papreno plate povratak kući

- Povratna karta od Beograda do Soluna kombijem nam je inače, u normalnim okolnostima, 90 evra, a sada 150 evra u jednom smeru! Ne samo da su nas odrali naši, već su i zaradili. Prosto mi je neverovatno da suse Srbi vraćali kući iz belog sveta besplatno - rekla je za Telegraf.rs Grkinja, koja se nedavno vratila u Pefkohori, gde živi.

Da muka bude veća, njihov mini-autobus je kasnio, pa kad su stigli u Solun, nisu više imali prevoz do Pefkohorija. Morali su da plate i taksi - 150 evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrcke

    13. jun 2020 | 15:58

    Tako i treba, a ne nasi slali avione za po njih 4,5..pa od grada do grada. A ko je to platio???? Ajde i ti sto su prevozeni, da su barem radili tamo, nego njih barem 80% je bilo turisticki.

  • Cava

    13. jun 2020 | 16:43

    Treba Dacica da ljubite,znate vec?..

  • BOJan

    13. jun 2020 | 15:40

    Sta im tesko na njihove plate i ja bi sve placao a ne spajao struje i infostane

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA