Ontario planira otvaranje posle blokade, ali uz jedan poseban uslov: Molim vas, ne pevajte!

Preporuke za restorane i barove upućuju da su pevanje i ples zabranjeni u otvorenim prostorima u kojima je stanovnicima Ontarija trenutno dozvoljeno da se sastaju u ograničenom broju

  • 0
Hoteli, poruke, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kandaska pokrajina Ontario planira da otvori restorane i preduzeća koji su bili zatvoreni zbog pandemije korona virusa, ali zabranjuje pevanje u restoranima ili vrtićima, sa obrazloženjem da se virus tako lakše širi.

- Možete zviždati dok radite ako želite da pomognete Ontariju da se oporavi od pandemije COVID-19, ali molim vas, ne pevajte - poručuju iz ove pokrajine koja u okvoru plana ekonomskog oporavka sadrži brojne smernice za sektore ovlašćene da nastave ili prošire svoje poslovanje.

Preporuke za restorane i barove upućuju da su pevanje i ples zabranjeni u otvorenim prostorima u kojima je stanovnicima Ontarija trenutno dozvoljeno da se sastaju u ograničenom broju.

U dokumentima se kaže da je pevanje takođe zabranjeno i u vrtićima.

Pokrajinsko ministarstvo zdravlja kaže da preporuku protiv pesama podržava struka.

- Odvratno je razmišljati o ovome, ali svaki put kada govorimo, pljujemo po svetu oko sebe - rekao je dr Isak Bogoč, lekar i naučnik specijalizovan za zarazne bolesti u Toronto Dzeneral Hospital.

- A ako pevamo, plačemo ili teško dišemo, verovatno ćemo izbaciti više pljuvačke i nosnih sekreta - objašnjava Bogoč.

Bogoč je rekao da pravila mogu zvučati ekstremno, ali verovatno potiču iz tragedije koja se odigrala u Sjedinjenim Državama u prvim danima zatvaranja zemlje zbog COVID-19.

Prema izveštaju koji su objavili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD, koronavirus se prosirio tokom proba hora koji se sastajao početkom marta. U izveštaju je utvrđeno da su dva člana hora „Skadzit Valej“ umrla od COVID-19, a za čak 87 odsto članova hora pronađeno je da postoje potvrđeni ili verovatni slučajevi.

Direktive koje se tiču bogosluženja u Ontariju su još preciznije.

Vlada je odredila da se vernici uzdrže od pevanja i da prepuste zadatak solo pevaču koji je smešten najmanje četiri metra od ljudi okupljenih u crkvi. Duvački instrumenti se takođe ne preporučuju.

Video: Jeziv prikaz kako korona virus može da se prenese u restoranu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA