• 1

Švedska i zvanično jedna od najteže pogođenih korona virusom: Umrlo preko 5.000 ljudi

Potvrđeno je 54.562 inficiranih, odnosno 1.239 novoinficiranih za jedan dan

  • 1
Švedska koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Švedska je prešla granicu od 5.000 umrlih od korona virusa i više od 54.000 zaraženih, pokazuju najnoviji podaci zdravstvenih vlasti.

U zemlji od 10,3 miliona stanovnika, koja je preduzela blaže mere za suzbijanje pandemije od većine ostalih evropskih zemalja, zabeležena su još 102 umrla u poslednja 24 časa, čime je ukupan broj umrlih od Kovida-19 stigao do 5.041. Potvrđeno je 54.562 inficiranih, odnosno 1.239 novoinficiranih za jedan dan.

Prema bilansu Frans presa zasnovanom na zvaničnim izvorima, Švedska je sada jedna od najteže pogođenih zemalja korona virusom, sa 499,1 umrlim za milion stanovnika, iza Belgije, Velike Britanije, Španije i Italije i samo malo ispred Francuske koja broji 452,7 umrlih za milin stanovnika.

Stopa smrtnosti u Švedskoj je gotovo pet puta viša nego kod njenog suseda Danske i skoro jedanaest puta viša nego u Norveškoj. Od početka zdravstvene krize 2.322 ostobe su stavljene u intenzivnu negu u Švedskoj, mada ta cifra raste vrlo sporo, po pet osoba za 24 sata.

Za razliku od drugih nordijskih zemalja koje su se opredelile za strategiju poluizolacije, Švedska je odblila da uvede mere izolacije smatrajući da drastične mere nisu dovoljno efikasne da opravdaju njihov uticaj na društvo.

Jedine veće restriktivne mere su bile zabrana okupljanja više od 50 ljudi i posete domovima za stare. Što se ostalog tiče vlada je pozvala građane da sami snose odgovornost i slede zdravstvene preporuke.

Glavni epidemiolog Anders Tegnel iz švedske Agencije za javno zdravlje početkom juna je priznao da bi švedski pristup mogao da se poboljša ali je nastavio da ga brani.

Video: Peking opet zatvoren posle pojave novog, mutanta korona virusa

(Telegraf.rs/Beta)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J...

    Demokratija bato!!nek stari pomru!!uuzaaass!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima