• 1

"Korona virus je pokazao koliko smo ranjivi": Merkelova poziva na jedinstvo Evropske unije

- Kriza sa kojom se suočavamo je potpuno drugačija od svih do sada - kaže nemačka kancelarka

  • 1
Angela Merkel

Foto: Tanjug/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas da je pandemija korona virusa pokazala ranjivost Evrope i najavila da će lajtmotiv nemačkog predsedavanja EU, od 1. jula, biti zajedničko i solidarno prevazilaženje izazova.

Merkel je, obraćajući se Bundestagu, naglasila da Berlin preuzima veliku odgovornost u vreme kada je EU suočena sa najvećim izazovom, kao i da je predsedavanje EU veliki izazov, jer se Nemačka mora posvetiti prevazilaženju krize i učiniti Uniju otpornijom.

- Kriza sa kojom se suočavamo je potpuno drugačija od svih do sada. Ona nas pogađa sve, nepripremljene, i to ne samo u Evropi, već i svetu. Samo u Evropi je odnela 100.000 života, a par nedelja zastoja privrede ugrozilo je ono što smo gradili decenijama - poručila je ona.

Ukazala je da su bile neophodne restrikcije u borbi protiv korona virusa, i da će i dalje biti potrebno poštovanje odstojanja od 1,5 metara i nošenje maski, jer virus nije nestao, i neće sve dok ne bude bilo vakcine.

"Nijedna zemlja ne može sama"

- Pandemija je pokazala koliko je evropski projekat krhak. Prvi refleksi su bili nacionalni, a ne evropski. Neophodno je u suočavanju sa ovim izazovom međunarodno delovanje i sretna sam što je Evropska komisija brzo delovala i stalno nas pozivala na jedinstvo - kazala je Merkel.

Naglasila je da je pandemija pogodila sve, ali ne istom silinom, te posledice krize produbljuju nejednakosti društava.

- Pandemija je pokazala da je naše Evrope ranjiva i zbog toga je solidarnost potrebnija nego ikada - poručila je Merkel.

Nijedna zemlja, prema njenim rečima, ne može sama i izolovano prevazići aktuelnu krizu, već samo zajednički.

Merkel je kazala da je snažnoj Evropi potrebna jaka Nemačka, a da bi ona tako ostala, kako dodaje, vlada je preduzela odlučne mere.

Razdor u EU

- Nalazimo se u vremenu u kojem se privreda nalazi pred velikim preokretom, jer klimatske promene i digitalizacija u osnov menjaju način rada. Zbog toga odgovor na pandemiju ne može biti povratak na stari način privređivanja, već mora da ubrza preokret privrede i od toga zavise radna mesta - objasnila je ona.

Ukazala je da i drugi u svetu ne miruju, već odlučno deluju, navodeći na važnost jačanja konkurentnosti.

Merkel se, u svom govoru, založila za brzo postizanje dogovora o višegodišnjem budžetu, dodajući da se ne sme dozvoliti da pandemija stvara razdor među ekonomijama EU.

Istakla je da antidemokratske snage samo čekaju na ekonomske krize da bi ih politički zloputrebile.

U svom govoru istakla je da će borba protiv klimatskih promena biti jedan od prioriteta.

Takođe je podvukla da je neophodno da EU bude globalno aktivnija i pored težih okolnosti na svetskoj političkoj sceni.

Podvukla je značaj saradnje sa Afrikom i Kinom.

Pad i uspon nemačke kancelarke: Kako je jedan korona govor "vaskrsao" Angelu Merkel

Angela Merkel ne drži velike govore. Nemačka kancelarka obraća se naciji jednom godišnje, u unapred pripremljenoj novogodišnoj čestitki. Kada je odučila da obavesti nemačku javnost o napredovanju korona virusa u martu, to je bilo prvo nezakazano televizijsko obraćanje u gotovo 15 godina koliko je na funkciji. Taj govor bio je pun pogodak.

Merkelova, ćerka sveštenika, sa diplomom iz kvantne hemije, iznela je tada mračne činjenice o pandemiji, dok je istovremeno pokazivala saosećanje. Pozivala se na svoje istočnonemačko poreklo i poteškoće koje je imala sa idejom ograničavanja slobode kretanja. Ali, objasnila je zašto je to potrebno, i tako je Nemce ponovo "prevukla" na svoju stranu.

- Ona nije veliki govornik, ali ova umirujuća poruka naciji učinila je da joj narod veruje. Građani, 80 do 90 odsto njih je verovalo da ona može ovo da iznese - kaže Volfgang Merkel, profesor političkih nauka na berlinskom univerzitetz Humboldt (nije u rodu sa kancelarkom).

Video: Istorijski kratko obraćanje nemačke kancelarke Angele Merkel

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svasta

    Ju! Gle cuda za cas ozdravi Merkelova

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima