≫ 

Zašto se danima tuku navijači u Škotskoj, a nema veze sa fudbalom? Stvari se na trgu otele kontroli

Situacija je eskalirala u nedelju, kada je policija za razbijanje demonstracija morala da interveniše kako bi se izbegli veći sukobi između rivalskih grupa oko različitih spomenika na Trgu kralja Džordža

  • 6

Video: Jurnjava navijača po Glazgovu tokom protesta

Usled pandemije korona virusa, dok broj obolelih nezaustavljivo raste, svet se suočava sa još jednim izazovom: sve glasnijim pozivima za uklanjanje spomenika pojedinih istorijskih ličnosti jer su rasistički, ali i zahtevima da se preispita kolonijalna prošlost država.

Sve je počelo nakon smrti Afroamerikanca Džoržda Flojda u Americi, koji je umro u policijskom pritvoru. Protesti protiv rasizma prelili su se i na Evropu, a nisu zaobišli ni Glazgov, gde je došlo do sukoba dve grupe ljudi: onih koji žele da se uklone statue, i onih koji su protiv toga. Samo što su ovoga puta u grupama bili navijači.

Situacija je eskalirala u nedelju, kada je policija za razbijanje demonstracija morala da interveniše kako bi se izbegli veći sukobi između rivalskih grupa oko različitih spomenika na Trgu kralja Džordža.

Stotine ljudi izašlo je na trg u nedelju kako bi protestovalo protiv uklanjanja statue Roberta Pila, britanskog premijera i osnivača Met policije.

Protest Mladog umetničkog kolektiva Glazgova je odložen, ali su aktivisti Lojalističke lige odbrane ipak izašli na trg, pozivajući na ostanak svih spomenika.

U tom trenutku je mala grupa ljudi, čija pripadnost nije poznata, kako prenosi BBC, izašla na trg, što je nateralo kontraprotestante iz Lige da trče ka toj grupi.

Dok je grupa prilazila trgu, policija je uspela da stane između njih. Videlo se kako predmeti lete između dve grupe, dok je policija sa pendrecima formirala liniju preko ulice.

Nepoznata grupa bila je primorana da se povuče u sporednu ulicu, dalje od trga.

Škotska policija potvrdila je da ne veruje da je grupa povezana sa pokretom "Crni životi su važni", koja proteklih nedelja protestuje širom zemlje usled smrti Afroamerikanca Flojda u Mineapolisu.

Iznad grada leteo je helikopter, a učesnici protesta govorili su predstavnicima sedme sile da ne slikaju i fotografišu.

Tog dana nije bilo hapšenja, ali su nadležni rekli da je u pitanju incident koji traje.

Policija: Poznate "fudbalske rizične grupe" uključene u sukobe na trgu

Škotska policija je saopštila da su "poznate fudbalske rizične grupe" uključene u obe strane na protestima na trgu, prenosi Glazgov tajms.

Čini se da postoje tri vrste među onima na trgu.

Tamo je bila mala grupa od oko 40 do 50 oko spomenika, mnogi sa veteranskim uniformama i neki iz motociklističkih grupa, uključujući i nekoliko sa bojama "Blue Angels".

Unutar trga, okupljene u malim grupama, bile su grupe uglavnom muškaraca, starih od 30 do 60 godina, koji su stajali i ponašali se kao neko ko namerava da cilja statue.

Drugu grupu, od nekoliko stotina, činili su uglavnom mladići od tinejdžera do ranih tridesetih čiji je fokus bio izvan kordona policije oko trga i imao je za cilj da identifikuje svakoga za koga su mislili da bi mogao biti protestant.

Mnogi od njih bili su obučeni u crno i sa pokrivenim licima.

Grupa koja sebe naziva Lojalistička liga odbrane danima je pozivala pristalice da se okupe na trgu i zaštite statue.

Sukobi se nastavili

Glazgov je i protekle noći video ružne scene kada se desničarska grupa sukobila sa azilantima.

Prema pisanju Glazgov tajmsa, četvoro uhapšenih reklo je da su bili tamo da bi "zaštitili statue", a dvoje je reklo da je deo grupe " No Evictions".

Grupa " No Evictions" izašla je na trg kako bi protestovala zbog tretmana tražioca azila.

Škotska premijerka Nikola Stardžon osudila je nasilje i ružne scene sa trga nazvala "sramotnim".

Kakva je uloga navijača u sukobima?

Lojalisti, koji pozivaju na odbranu statue su protestanti, a protestanti su navijači Glazgov Rendžersa. Seltikovi su katolici, koji su za to da se taj spomenik sruši.

Rivalstvo dve grupa navijača Seltika i Rendžersa traje skoro dva veka. Sukobi navijača najčešće su povezani sa religijom, politikom, etničkim poreklom, kao i staleškim razlikama, odnosno klasnom pripadnošću.

U slučaju ova dva tima koji Glazgov nazivaju svojim domom, reč je o religijskim razlikama. Naime, dok su simpatizeri “Rendžersa” protestanti, navijači Seltika su “tvrdokorni katolici”.

Razlike se, međutim, još više raslojavaju, s obzirom da veći deo navijača smatra da je Škotska nezavisna i odvojena zemlja, obožavaoci “Rendžersa” su unijatski nastrojeni, te drže do toga da je ta zemlja neraskidivi deo Velike Britanije.

Međusobno optuživanje

Konflikti dveju dijametralno suprotnih frakcija prate česte tuče i nasilje, a postoje oprečne priče u vezi sa time šta je uticalo na toliku mržnju navijača Seltika i Rendžersa.

Simpatizeri Seltika, kluba koji je osnovan 1887. godine, smatraju da su veći problemi nastali posle Prvog svetskog rata, kada se veliki broj protestanata preselio iz Severne Irske, tačnije Belfasta i nastanio u Glazgovu. Prema njihovom mišljenju, to je dovelo do porasta tenzija nasilnih sukoba između dve grupacije, a nije retkost da su se ti obračuni završavali i smrtnih slučajevima.

Navijači Rendžersa, sa druge strane, krive suparnike za dizanje napetosti između te dve grupacije. Ljubitelji kluba osnovanog 1872. smatraju da neprijateljstvo vuče korene iz još dalje prošlosti.

Prema njihovom mišljenju, problem je nastao kada su Glazgov došli siromašni Irci sa ciljem da navodno unesu nemir u Škotsku i među Škotima.

Video: Žestoka tuča Grobara i Bed blu bojsa usred Vukovara: Letele baklje i kamenice

(A. M. - M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pitanje

    18. jun 2020 | 23:22

    To je taj duvni zapad, maske, socijalna distanca, kultura...

  • Goran Irska

    19. jun 2020 | 01:16

    Podrska braci ircima u Skotskoj, navijacima Seltika.

  • iskreno

    19. jun 2020 | 00:48

    da nesto znate glazgovu znali bi da su celticovi katolici u antifa fazonu dok su rangersovi protestanti union jack fazonu rasisti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA