Iranci testirali novi raketni sistem, ima domet 280 kilometara

Naziv manevara "Ramazanski mučenici" upućuje na incident koji se 10. maja dogodio u Omanskom moru kada je u navodnoj prijteljskoj vatri teško oštećen intendantski brod iranske ratne mornarice Konarak i kada je život izgubilo 19 iranskih mornara

  • 1
Iran, raketni sistem Foto: Printscreen/Youtube/PressPlus

Iranske pomorske snage testirale su najnoviji raketno-artiljerijski sistem u okviru vežbe nazvane "Ramazanski mučenici" izvedene na severnim obalama Indijskog okeana.

Kako javkha Sputnjik, raketni projektili lansirani su sa raketnih transportera i sa ratnih brodova na ciljeve u moru udaljene do 280 kilometara, ali vojni eksperti tvrde da se domet najnovijih iranskih raketa može dodatno povećati.

Naziv manevara "Ramazanski mučenici" upućuje na incident koji se 10. maja dogodio u Omanskom moru kada je u navodnoj prijteljskoj vatri teško oštećen intendantski brod iranske ratne mornarice Konarak i kada je život izgubilo 19 iranskih mornara, a 15 ranjeno.

Iran jača svoje raketne mornaričke sisteme od kako SAD patroliraju i krstare Persijskim zalivom.

Teheran je u više prilika apelovao na Vašington da povuče svoju flotu iz Persijskog zaliva, insistirajući da su zemlje regiona sposobne samostalno da obezbede svoje teritorijalne i međunarodne vode i plovne puteve.

Video: Počela odmazda: Snimak iranskog napada na američke baze

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA