≫ 

Hakovana kompletna infrastruktura Australije, iza napada stoji Kina?

Na meti hakera našli su se svi sektori vlade, industrije, političkih organizacija, prosvete, zdravstva itd.

  • 4
Haker, bot Foto: Pixabay

Premijer Australije Skot Morison izjavio je na konferenciji za medije da je veliki deo zemlje pod sajber napadom, a da su mete razni sektori, uključujući i “svi nivoi” vlade.

- Na meti hakera našli su se svi sektori vlade, industrije, političkih organizacija, prosvete, zdravstva, hitnih službi i drugih bitnih infrastruktura - kazao je Morison.

On je istakao da je u pitanju “sofisticirana nacija” iza napada, istakavši da su ti napadi konstantni problem za Australiju i da traju već mesecima.

- Znamo da je u pitanju sofisticirana nacija s obzirom na veličinu i prirodu napada. Nažalost, ova aktivnost nije nešto novo, samo su ataci sve učestaliji - istakao je australijski premijer.

Morison nije otkrio ko stoji iza napada, a dodao je da su lokalne i državne vlasti, zajedno sa članovima opozicije upozoreni o sajber-napadima.

On uverava naciju da u napadu nisu bile u opasnosti privatne informacije Australijanca i preporučio je organizacije u toj zemlji da preduzmu korake kako bi se zaštitili.

Iako Morison nije otkrio identitet krivca za hakovanje većeg dela državnog aparata i privatnog sektora, australijski mediji pretpostavljaju da je reč o Kini, javlja "Raša tudej".

U prilog toj pretpostavci ide tenzija koja vlada u odnosima Pekinga i Kanbere poslednjih nedelja. Poslednjih verbalni okršaj dveju država desio se početkom nedelje, kada je Kina oštro kritikovala navode australijske vlade da su Peking i Moskva širili dezinformacije o korona virusu putem društvenih mreža.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Žao Liđijan istakao je da su dezinformacije “specijalnost Australije, a ne Kine” i optužio Morisona da manipuliše pandemijom kako bi ostvario političku korist.

Video: Srpski hakeri upali na sajt Kadrija Veseljija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    19. jun 2020 | 12:33

    Sumnjam da je bratska Kina pre bi to bila amerika Ili engleska.

  • Ja

    19. jun 2020 | 14:40

    Stoji Amerika i Soros i ta ekipa, kao i iza svega... muka mi je od sveobuhvatnog nabijanja krivice na Kinu non stop....

  • MONARHISTA

    19. jun 2020 | 19:35

    MA DAL JE TO MOGUĆE BAŠ ONI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA