≫ 

Amerika se ne smiruje: Demonstranti "obesili" statuu vojnika, rastu i tenzije pred Trampov miting

Protesti protiv rasizma nastavljeni su širom SAD

  • 4
Amerika, protesti Foto: Tanjug/AP

Trampove pristalice, ali i protivnici pristižu u velikom broju u grad Tulsu, savezna država Oklahoma, na današnji predizborni miting američkog predsednika i republikanskog predsedničkog kandidata na novembarskim izborima Donalda Trampa, izvestio je AP.

Tenzije u Tulsi već rastu, jer se grupa aktivista okupila pored metalne ograde koja potpuno odvaja lokaciju Trampovog mitinga od ostatka grada i ometala trubama Trampove pristalice koje su uzvikivale religiozne poruke.

Verbalni sukobi između demonstranata koji širom Amerike već četvrtu nedelju protestvuju zbog brutalnog policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu i Trampovih pristalica počeli su juče tokom obeležavanja Dana rasne emancipacije, koji se slavi kao praznik u čast ukidanja ropstva u SAD.

Trampov miting biće održan samo nekoliko ulica od mesta na kojem se 31. maja i juna 1921. godine dogodio istorijski masakr Afroamerikanaca, jedan od najkrvavijih u američkoj istoriji, zbog čega su aktivisti crnačke zajednice u Tulsi upozorili da bi miting mogao da izazove nasilje.

Vrhovni sud Oklahome juče je odbacio zahtev dvojice građana Tulse da svi koji budu prisustvovali Trampovom mitingu moraju da nose zaštine maske i drže propisanu fizičku razdaljinu u areni u kojoj će događaj biti održan.

U Tulsi je prošle godine podignuta optužnica protiv 18 pripadnika bele rasističke bande Univerzalnog arijevskog bratstva, koji se terete za reketiranje, trgovinu drogom i kidnapovanja koja su rezultirala sa najmanje šest ubistava od 2005. do 2019. godine.

Neredi i "bešenje" na banderi u Rali

Demonstranti u američkom gradu Rali, prestonici savezne države Severna Karolina, srušili su dve statue posvećene vojnicima koji su se u vreme američkog građanskog rata (1861-1865) borili na strani poražene Konfederacije, a jednu od njih su čak "obesili" na obližnoj banderi.

Pošto je policija sinoć sprečila demonstrante da za rušenje statua upotrebe konopce, oni su se, kada su organi reda napustili mesto događaja, popeli na obelisk čije su statue bile deo i oborili ih kaišem, a potom vukli po ulici.

Prenoseći izveštaje lokalnih medija, AP navodi da je jedna od statua dovučena do zgrade lokalnog suda, a da je druga, sa konopcem oko vrata, "obešena" na jednoj banderi.

Ranije istog dana, stotine demonstranata šetalo je Ralijem i obližnjim Daramom, protestujući protiv policijske brutalnosti i obeležavajući 19. jun, dan kada je 1862. proglašeno oslobađanje crnih robova u SAD.

U Vašingtonu zapaljena statua pisca

Tokom jučerašnjih demonstracija u SAD na praznični Dan emancipacije, demonstranti su u Vašingtonu srušili i zapalili statuu Alberta Pajka, američkog pesnika, pravnika, istaknutog člana masonske lože i visokog oficira vojske Konfederacije južnih država tokom američkog građanskog rata, izvestio je AP.

Statua je obmotana lancima, srušena i zapaljena, a ogorčeni demonstranti su uzvikivali "bez pravde nema mira" i "nećemo rasističku policiju".

Predsednik Tramp je na svom Tviter nalogu tražio smenu tamnopute gradonačelnice Vašingtona Mjurijel Bouzer i optužio policiju da "nije radila svoj posao".

Na snimcima i fotografijama koji su deljeni preko društvenih mreža vidi se da je policija sve vreme bila prisutna na licu mesta, ali nije intervenisala.

Jučerašnje demonstracije na Dan emancipacije su vrhunac četvoronedeljnih protesta širom SAD izazvanih brutalnim policijskim ubistvom Džordža Flojda u Mineapolisu.

Evropska osuda rasizma

Evropski parlament izglasao je rezoluciju "crni životi vrede" kao odgovor na proteste za rasnu pravdu koji su se proširili Evropom posle smrti Džordža Flojda u Mineapolisu 25. maja, tokom privođenja, objavio je Juronjuz.

Za rezoluciju su glasala 493 evroparlamentarca, protiv je bilo 104, a 67 se uzdržalo od glasanja.

U tekstu rezolucije snažno je osuđena smrt Flojda, kao i slični slučajevi u svetu.

EP je izrazio podršku nedavnim demonstracijama protiv rasizma i diskriminacije i osudio, kako je navedeno, "beli rasizam u svim njegovim oblicima."

Evroparlamentarci su osudili policijske postupke protiv "miroljubivih afroameričkih demonstarnata i novinara" i "zapaljivu retoriku" američkog predsednika Donalda Trampa.

U rezoluciji je takođe naglašeno da rasistički i ksenofobni govor nije stvar slobode izražavanja.

Video: Black Serbs: Umoran sam što sam crn, Srbija je jedino mesto gde se osećam sigurno!

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrcke

    20. jun 2020 | 12:59

    Eto Vam jednakost, demokratija, odgovorno tvrdim da su crnci najveci rasisti na svetu!!

  • Vasilije

    20. jun 2020 | 15:22

    Crnacka populacija je previse razmazena u Usa. Njihovo drustvo i zajednica se raspadaju unazad vec nekioliko godina.Osnov tog drustva bi trebala da bude porodoca kao i u svakom drustvu sto kod njih ne postoji. Zene im imaju po petoro dece od pet razlicitih oceva,njihovi muskarci ih gledaju i dozivljavaju kao sexualne objekte, skoro 80% njih zivi od socijalne pomoci, nece da rade, decu nema ko da vaspitava i izrastaju u kriminalce.Vise su sanse da beli covek bude napadnut od crnaca nego crnac od belca ili policije. Medjutim nisu ni svesni da sa ovim zadnjim protestma, samo navukli jos vecu mrznju na sebe od strane belaca i da sve vise i vise ako ovako nastave da se ponasaju da budu zaista ugrozena rasa ljudi u Americi i da budu jos veca manjina !

  • Kkp

    20. jun 2020 | 14:42

    Zašto niko ne piše o tome da u Južno Afričkoj Republici isto tako ubijaju belce????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA