Metak u potiljak za Latašu (15) zbog soka od narandže: Cela Amerika je 1992. godine bila na nogama

Ubistvo je u fokus stavilo odnos Azijata i Afroamerikanaca u SAD

  • 11

Lataša Harlins bila je petnaestogodišnja devojčica afroameričkog porekla, koju je u Los Anđelesu brutalno ubila Sun Dža Du poreklom iz Koreje, vlasnica prodavnice u kojoj je Lataša htela da kupi flašu soka od pomorandže. Bilo je to mnogo pre nego što se dogodilo ubistvo koje potresa današnju Ameriku - brutalno smaknuće Afroamerikanca Džordža Flojda.

Nakon što je pomislila da devojčica pokušava da ukrade jedan sok koji je koštao 1.79 dolara, Du je nasrnula na nju, a sve se završilo pucnjem u potiljak i tragičnom smrću devojčice koja je podigla Ameriku na noge 1991. godine.

Za kasom radnje u koju je ušla devojčica često su mogli da se vide Duov suprug li sin, ali ovoga puta ona je sama naplaćivala robu. Ispod kase krila je - revolver.

Kada je 16. marta 1991. u radnju ušla tamnoputa devojčica, oko 10 sati ujutro, Du je primetila da je ona u svoj ranac stavila flašu soka od pomorandže, ali to je učinila tako da je vrh boce virio. Prodavačica je odmah donela zaključak da devojčica sok želi da ukrade, iako se ispostavilo da je u ruci držala novac i došla je do kase da plati...

Upitala ju je da li namerava da plati sok, na šta joj je devojčica naovodno odgovorila pitanjem: "Koji sok?". Međutim, očevici su svedočili drugačije: Prodavačica je uvredila devojlčicu (nazvala ju je kur*om) i optužila za krađu. Takođe, naveli su i da je devojčica rekla da će robu platiti, pa je čak i navodno pokazala novac u svojim rukama - dva dolara.

Prodavačica je Latašu uhvatila za džemper, zgrabila joj ranac, a kada se devojčica izmakla, gađala ju je stolicom. U odbrani Lataša je nokautirala prodavačicu, ostavila sok na stolu i krenula napolje. Čim se devojčica okrenula, Du joj je pucala u potiljak. Žrtva je preminula je na licu mesta. Sve to su zabeležile nadzorne kamere.

Nakon što je čuo buku, Duov suprug je ušao u prodavnicu i prodao hitne službe.

Tokom suđenja, Du je tvrdila da je devojčicu ubila u samoodbrani. Međutim, njeno svedočenje nije se poklapalo sa izjavama dva očevica koji su se u tom trenutku nalazili u prodavnici.

Porota je za ovaj zločin tražila 16 godina zatvora, ali sudija to nije prihvatila. Osudila je Du na pet godina uslovne kazne zatvora, 400 sati društveno-korisnog rada i 500 dolara. Kaznu je potvrdio i Državni apelacion sud.

Naredne godine usledili su veliki protesti u Los Anđelesu, a ukazivano je na velike tenzije između Afroamerikanaca i azijsko-američkih trgovaca.

Tokom protesta Duova prodavnica je pljačkana i zapaljena. Nikada više nije radila. Velike kritike nizale su se i na račun sudije, a pričalo se da je navodno oštrije osudila čoveka koji je ubio psa. Protesti su se održavali ispred njene kuće i suda gde je radila sve do 1997. godine.

I danas se spominje ime Lataše Harlins u popularnoj kulturi, pesmama, literaturi...

Ostala je rano bez majke

Četiri godine pošto se preselila u Los Anđeles iz Sent Lujsa, porodica ubijene devojčice doživela je tragediju. Latašina majka je ubijena u noćnom klubu, pa se o devojčici brinula baka.

Navodno je baka baš na dan ubistva upozorila devojčicu da zaobiđe tu radnju, zbog tretmana koji vlasnici imaju prema Afroamerikancima.

(M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    20. jun 2020 | 16:31

    Типично амерички. Напад са леђа на ненаоружану особу а у овом случају је у питању ДЕТЕ !

  • miii

    20. jun 2020 | 17:05

    Rasisti

  • M. R

    20. jun 2020 | 18:53

    Ne mirisem ni jedne ni druge

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA