≫ 

Svetski mediji o izborima u Srbiji: Prvo glasanje u Evropi od početka epidemije, SNS ubedljiva

Rojters u opširnom tekstu navodi da su biračka mesta bila opremljena maskama za lice, sredstvima za dezinfekciju ruku, ali i da se od 6,6 miliona upisanih birača očekuje da će mnogi preskočiti glasanje baš zbog straha od infekcije

  • 4
Glasanje, izbori, Srbija Foto: Tanjug/Dušan Aničić

U Srbiji su danas održani redovni parlamentarni i lokalni izbori, a o njima su izvestili i brojni svetski mediji. Agencije AP, AFP, Rojters pišu o prvom izlasku na birališta u Evropi posle blokade zbog epidemije korona virusa.

Rojters u opširnom tekstu navodi da su biračka mesta bila opremljena maskama za lice, sredstvima za dezinfekciju ruku, ali i da se od 6,6 miliona upisanih birača očekuje da će mnogi preskočiti glasanje baš zbog straha od infekcije.

Kako se dalje navodi, u 14 sati je izlaznost bila 26,5 odsto, što je za oko tri odsto manje u odnosu na isto vreme pre četiri godine na izborima.

Dodaje se da će bi izlaznost takođe mogla da bude pogođena i bojkotom nekih opozicionih partija.

Takođe, navodi se i da su ankete pokazale kako se očekuje da će vladajuća Srpska napredna stranka da osvoji oko 50 odsto glasova i da je stranka zadobila široko odobravanje zbog postupanja vlada tokom pandemije.

Koaliciona Socijalistička partija Srbije će, prema očekivanjima, da bude druga, sa oko 10 odsto glasova.

Opozicioni SPAS, koji predvodi Aleksandar Šapić, mogao bi da bude treći, navodi Rojters.

Navodi se i da je Srbija zemlja sa 7,2 miliona stanovnika koja je potvrdila 12.894 slučaja korona virusa i 261 smrtni slučaj. Ona je među prvim evropskim zemljama koja je počela da otvara granice 22. maja i koja je od tada ukinula sve mere.

AFP u tekstu o izborima u Srbiji navodi da je predsednik Aleksandar Vučić bio u centru izborne kampanje i da je slogan Srpske napredne stranke bio "Aleksadar Vučić - Za našu decu".

Dodaje se da je SNS na vlasti od 2012. godine i da se očekuje da će osvojiti na ovim izborima i više od 50 odsto glasova i to "zahvaljujući slaboj opoziciji i nedavnom uspehu u borbi protiv korona virusa".

AFP ističe da je "predsednik Aleksandar Vučić jači nego ikad nakon korona krize pobedio podeljnu opoziciju".

AFP dodaje da nekoliko opozicionih partija bojkotuje ove izbore, te da se očekuje da će samo nekoliko njih koje učestvuju uspeti da osvoje tri odsto glasova potrebnih za ulazak u parlament.

Agencija AP navodi da se izbori održavaju uprkos tome što se korona virus i dalje širi i što su se neke opozicione partije odlučile za bojkot.

AP podseća da su ovi izbori bili zakazani za april, ali da su odloženi zbog pandemije.

Dodaje se da se očekuje pobeda Napredne stranke predsednika Aleksandra Vučića, te da joj podeljena opozicija predstavlja veoma malu pretnju.

Video: Atmosfera u izbornim štabovima pred početak izborne noći

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    21. jun 2020 | 21:10

    Narod zna za koga treba da glasa veceras ce trube I bubnjevi da sviraju sta je sa serpama.

  • slađa

    21. jun 2020 | 21:08

    Ne lažite više. Srbija nije glasala. Sa pola promila snage je uništila ove lažne izbore. Po svim parametrima.

  • zvoncica

    21. jun 2020 | 21:37

    SNS ubedljiva 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA