Nemci za čuvanje i lečenje škaljarca potrošili milion evra: Podatke proglasili tajnim

- Nepotvrđeno je i zasad nije moguće dobiti verifikaciju iz Crne Gore da je I. K. povezan sa organizovanim kriminalom. S obzirom na ranije slične slučajeve, postojala je izvesna verovatnoća da nepoznati organizator napada na I. K. 28. januara može da nešto slično da ponovi u Hanoveru – naveli su iz nemačke vlade

  • 0
Nemacka policija, hapsenje, crna gora

Foto: Profimedia, Wikipedia

Nemačka vlada proglasila je tajnim podatke o delovanju kotorskih kriminalnih klanova. U odgovoru na pitanja grupe poslanika Bundestaga o lečenju crnogorskog državljanina Igora Krstovića u Hanoveru, koje su pratile brojne kontroverze, saopštili su da su ti podaci označeni određenim stepenom tajnosti. Krstović, koga su mediji označili kao bliskog „škaljarskom klanu“, napustio je Nemačku u februaru.

Kako se navodi u odgovoru savezne nemačke vlade, grupa poslanika Bundestaga tražila je detaljne informacije povodom policijske operacije radi zaštite pacijenta u bolnici u Hanoveru. Na pitanje u kom su trenutku savezni organi bezbednosti saznali za povrede i predstojeći ulazak lica I. K. u Nemačku odgovoreno je da je federalna služba kriminalističke policije 30. januara 2020. godine preko Interpola dobila podatak od crnogorske policije da je na pomenuto lice nešto pre toga pucano u Podgorici, to jest da je bilo žrtva pokušaja ubistva, piše "Dan".

- Avion hitne pomoći sleteo je 7. februara 2020. godine u 20 časova. Nakon završetka kontrole granične policije, uključujući i proveru dokumenata na graničnom prelazu, ulaz je bio dozvoljen. Vlasti države Donja Saksonija obavestile su 7. februara federalnu kriminalističku policiju o ulasku ovog lica – pišu u vladinom odgovoru na pitanja poslanika Bundestaga.

Osvrćući se na potencijalnu opasnost za sigurnost i život pacijenta u Hanoveru, Vlada SR Nemačke je naglasila da je to lice preživelo napad i otputovalo u Hanover kako bi lečilo povrede koje je tada zadobilo.

Nepotvrđeno je i zasad nije moguće dobiti verifikaciju iz Crne Gore da je I. K. povezan sa organizovanim kriminalom. S obzirom na ranije slične slučajeve, postojala je izvesna verovatnoća da nepoznati organizator napada na I. K. 28. januara može da nešto slično da ponovi u Hanoveru – naveli su iz nemačke vlade.

Vlada je obavestila poslanike da je policija države Donja Saksonija 8. februara ove godine obavestila saveznu policiju da može postojati veza između I. K. i mafijaških klanova u Crnoj Gori.

- Pomenuto lice ušlo je u Nemačku koristeći svoj crnogorski pasoš, a rutinsko poređenje podataka u sistemima traženim od policije u okviru zakonskih propisa obavljeno je bez vanrednih rezultata.

Koliko je poznato saveznoj vladi, I. K. više nije u Saveznoj Republici Nemačkoj. Uz obaveštenje iz Hanovera, on je proteran 19. februara 2020. godine. Državu je napustio 21. februara 2020. godine. On nije podneo zahtev za azil – istakli su iz nemačke vlade, prenosi pomenuti medij.

Saopštili su da su troškovi obezbeđenja bolnice u kojoj je boravio ranjeni crnogorski državljanin i njegovog lečenja iznosili oko milion evra, uz napomenu da je to preliminarna procena.

Iz nemačke vlade tvrde da ne mogu dati konkretan odgovor na poslanička pitanja o vladinim saznanjima vezano za delovanje kriminalnih klanova iz Kotora.

– Informacije kroz odgovor na takva pitanja omogućavale bi da se donesu zaključci o proceni obaveštajnih podataka za oblasti koje su u fokusu. Objavljivanje ovih podataka može uticati na zadatak saveznih vlasti i negativno uticati na interese Savezne Republike Nemačke. Zato odgovor sa stepenom tajnosti navodimo kao poseban prilog koji nije namenjen objavljivanju – naglašeno je u odgovorima.

Poslanike su obavestili i da nemaju informacije da li se sumnjivi kriminalci iz inostranstva leče u drugim bolnicama u Nemačkoj, te da ovaj slučaj nije bio predmet bilateralne diskusije između Crne Gore i Nemačke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA