Rusija slučajno priznala jedan istopolni brak zbog rupe u zakonu

Ovo je drugi put da su ruski zvaničnici nehotice priznali gej brak zbog pravne rupe u porodičnom zakonu zemlje

  • 2
Švajcarska glasanje, LGBT Switzerland Anti Homophobia Law Foto: Tanjug/AP

Rusija je sasvim slučajno zbog rupe u zakonu priznala jedan gej brak tako što je poslala poresku prijavu istaknutom LGBT aktivisti koji se sa svojim partnerom venčao u SAD.

Ovo je drugi put da su ruski zvaničnici nehotice priznali gej brak zbog pravne rupe u porodičnom zakonu zemlje, piše Moskva tajms.

Direktor ruske mreže LGBT Igor Kočetkov rekao je da je primio početkom ovog meseca poresku olakšicu od ruske Federalne službe na ime svog supruga.

- Država je napravila ovaj odbitak poreza i tako priznala naš brak - napisao je Kočetkov na Fejsbuku i to na godišnjicu braka sa Kirom Fjodorovim.

Rusija ne regstruje istopolne brakove, međutim, ruski porodični zakon priznaje brakove koji su registrovani u inostranstvu sve dok nisu između bliskih srodnika ili ljudi koji su već registrovani kao venčani.

- Pošto nijedan od nas nema drugi brak, nismo bliski rođaci, usvojitelji ili usvojena deca... naš brak je priznat u Rusiji - napisao je on.

Moskovska civilna služba je 2018. godine priznala brak gej para se venčao u Danskoj, ali je državna služba kasnije odbila registraciju ovog braka. Par je nakon pretnji napustio Rusiju.

Rusi će sledeće nedelje glasati za paket ustavnih promena koji, osim što će Vladimiru Putinu omogućiti ostanak na vlasti do 2036, još jednom naglasiti da je brak unija između muškarca i žene.

Video: 4 horoskopska znaka koja će tokom 2020. godine stati na ludi kamen

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA