≫ 

Putin ima novi zadatak za Mariju Zaharovu: Šalje je u Atinu na mesto ambasadorke?

Od kada je 2015. godine preuzela funkciju, Zaharova je uspela da popravi imidž ruske spoljne politike prema predstavnicima lokalnih i stranih medija

  • 0
Maria Zakharova, Marija Zaharova Foto: Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia

Iako nije zvanično objavljeno, grčki mediji pišu da će portparolka ruskog Ministarsva spoljnih poslova Marija Zaharova ubuduće obavljati funkciju ambasadorke Ruske Federacije u Atini.

Portal protothema.gr navodi da Moskva ovu informaciju nije zvanično potvrdila, a da je na poslednjoj konferenciji za novinare odbila da odgovori na pitanja, iako je mogla zvanično da ih negira.

Ovaj portal piše da, ukoliko se ispostavi da je ovo tačno, to će biti važan potez Moskve koji se odnosi da "višeslojna proširenja", posebno u turbulentnom periodu u kom postoji očigledna provokacija Turske na istočnom Mediteranu. Protothema navodi da je očigledno da Rusija ima interes u tom regionu.

Takođe, cilj je i popravka odnosa Moskve i Atine uzimajući u obzir ono što se dogodilo u leto 2018. godine, kada je tadašnji ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas proterao dvojicu ruskih diplomata. Sa druge strane, Kocijas je proglašen "nepoželjnim" na ruskoj teritoriji, a Zaharova ga je lično optužila za narušavanje tradicionalnog balansa Atine između Zapada i Istoka.

Od kada je 2015. godine preuzela funkciju, Zaharova je uspela da popravi imidž ruske spoljne politike prema predstavnicima lokalnih i stranih medija, Zaharova je postala jedna od najprepoznatljivijih figura u ruskoj politici.

Grčki mediji podsećaju da je njen otac Vladimir Zaharov radio u ruskoj ambasadi u Pekingu, te da nije neobično što Marija gaji lepa osećanja i prema Kini. Vratili su se u Moskvu nakon kolapsa Sovjetskog Saveza 1991. godine, a nakon završetka školovanja, Marija je odlučila da krene očevim stopama.

Udata je od 2005. godine i ima desetogodišnju ćerku, ali svoj prvatan život drži u strogoj tajnosti.

Video: Kad Marija Zaharova zaigra tvist

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA