Novi tenkovi, 14.000 vojnika, sistem S-350: Šta će Rusi prikazati na paradi u Moskvi?

U paradnom stroju biće i sistem "Pancir-SM“, uključujući i njegovu arktičku verziju "Pancir SA“, a prvi put će biti prikazan i obalski raketni sistem "Bal"

  • 1
Parada pobede, Rusija, Moskva Foto: Tanjug/AP

U Moskvi će danas, povodom 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, biti održana Parada pobede. Parada je trebalo da bude održana 9. maja, ali je odložena zbog pandemije korona virusa. Današnja parada biće održana istog datuma kao i ona 1945. godine.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ranije je najavio da će na paradi u Moskvi učestvovati 14.000 ljudi, a da će biti prikazano 225 jedinica naoružanja, vojne i specijalne opreme.

Ruska vojna televizija Zvezda ocenjuje danas da će zbog desetina tehničkih inovacija koje će biti prikazane ova parada biti jedna od najspektakularnijih u istoriji savremene Rusije.

Komandant kopnenih snaga ruske armije general Oleg Saljukov izjavio je da će na paradi više od 20 primeraka tehnike biti prikazano prvi put, a posebno je izdvojio novi tenk T-90M "Proriv“ i sistem S-350 "Vitez“.

Paradu će, kako navodi ova televizija, otvoriti tenk T-34-85, koji je baziran na modelu slavnogT-34 iz 1942. godine. Od 1944. godine T-34 bio je glavni tenk Crvene armije, a njegova proizvodnja nije bila prekinuta ni nakon okončanja rata. U istorijskom delu parade učestvovaće i samohodno oruđe SU-100.

Posle istorijske tehnike, Crvenim trgom proći će ruska oklopna vozila "Tigar-M“ i "Tajfun-K“. "Tigar“ je namenjen za prevoz ljudi i tereta, uključujući i prevoz na teškom terenu. Biće prikazani i tenkovi "Armata, kao i borbeno vozilo za podršku tenkovima "Terminator“. Tenkovi T-80BVM i T90M biće prikazani prvi put.

Posetioci i oni koji paradu budu pratili pored TV ekrana moći će da vide i borbena vozila pešadije BMP-3, BMP-2M, BMP “Armatu“ i "Kurganec-25".

Takođe, prvi put će biti prikazan teški visecevni bacač raketa "Tornado-S", koji ima domet do 120 kilometara. "Iskander", raketni sistem koji ima domet do 500 kilometra i postavljen je u Kalinjingradskoj oblasti, takođe je na spisku tehnike koja će prodefilovati Crvenim trgom.

U paradnom stroju biće i sistem "Pancir-SM“, uključujući i njegovu arktičku verziju "Pancir SA“, a prvi put će biti prikazan i obalski raketni sistem "Bal".

Iznad Moskve tokom paarde leteće 75 letelica ruske vojske, u znak 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. Biće prikazani jurišni i transportni helikopteri, među njima Mi-26, koji može da ponese 20 tona tereta, i Mi-8, koji može da preveze 36 padobranaca ili četiri tone tereta na daljinu veću od 1.000 kilometara, kao i Mi-35. Helikopter Ka-52, poznat kao “Aligator” i Mi-28 takođe će zaparati nebo iznad Moskve.

Od aviona Rusija će prikazati bombardere dugog dometa, kao i strateške bombardere, među kojima su Tu-160, Tu-22M3, Tu-95, Su-34, Su-24, Su-35S, Su-57, MiG-29, Su-30SM, MiG-31K, ali i transportni Il-76 i Il-78.

Ni ova Parada pobede neće proći bez ruskih letačkih grupa “Striži” i “Ruski vitezovi”.

Video: Moskva danas kao grad duhova na Dan pobede i samo godinu dana ranije na isti dan

(Telegraf.rs/Tanju)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    24. jun 2020 | 06:47

    Mnogo toga nece pokazati ne trebaju nato fasisti sve da vide.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA