≫ 

Španija pre tri dana ukinula mere, već imaju 13 novih žarišta: Jedna pokrajina pred blokadom

Samo tri dana nakon ukidanja mera korona virus se pojavio na 13 mesta u Španiji

  • 1
Madrid, Španija, korona virus Foto: Tanjug/AP

Samo tri dana nakon što je Španija ukinula vanredno stanje i ušla u „novu normalu“, korona virus je nanovo izbio u nekim delovima zemlje što izaziva zabrinutost uoči neizvesne turističke sezone.

Dosad je zabeleženo 13 aktivnih tačaka širenja virusa u međusobno udaljenim područjima Španije.

Jedna pokrajina ponovno pod strogim merama

Neki delovi istočne pokrajine Aragon morali su da se vrate dva koraka unatrag, u fazu strogih preventivnih mera, nakon što je poslednjih dana porastao broj novoobolelih. Onde se u poslednjih 24 sata inficiralo 45 osoba od ukupno 108 u čitavoj Španiji, podatak je ministarstva zdravlja.

Virus je ponovo izbio i u južnim primorskim gradovima Malagi i Valensiji i severnom gradu Valadolidu i pokrajini Navari. U katalonskom gradu Leidi zarazilo se 18 osoba u domu za stare, od čega trinaest penzionera i pet zaposlenih. Na Kanarskim ostrvima lokalne vlasti testiraju sve emigrante koji pristižu čamcima iz Afrike nakon što je u dva gumenjaka bilo 25 inficiranih putnika.

Ministarka i portparolka vlade Maria Hesus Montero izjavila je u utorak kako je pandemija korona virusa u Španiji pod kontrolom te se odvija u skladu sa očekivanjima pa vlada ne razmatra ponovno proglašenje vanrednog stanja “niti u kratkom niti srednjem roku”.

Vanredno stanje ukinuto u nedelju

Podsetimo, vanredno stanje u Španiji ukinuto je u nedelju nakon 98 dana i šest produženja tokom kojih je 47 miliona stanovnika smelo ograničeno da se kreće bez masovnih okupljanja. Od nedelje su otvorene granice i dopuštena su turistička putovanja, ali zasad nema značajnih dolazaka putnika u zemlju kao niti putovanja unutar Španije.

Od kraja februara je od koronavirusa preminulo 28.325 osoba, zarazilo se 246.752, od čega ih je izlečeno 150.376.

Montero je rekla kako će vlada u slučaju drastičnog pogoršanja situacije aktivirati „sve mehanizme protiv širenja virusa“.

Španija, jedna od najpogođenijih zemalja u Evropi, bila je uvela stroge mere zatvorivši stanovnike u stanove i kuće 14. marta, a zatim je postepeno popuštala mere.

Sada je svaka od 17 autonomnih pokrajina zadužena za vlastito donošenje mera u skladu sa situacijom na lokalu. Nošenje zaštitnih maski obavezno je u čitavoj Španiji kao i održavanje udaljenosti od ostalih prolaznika na ulicama i u objektima poput kafića i muzeja s ograničenim brojem mesta.

Video: Policija objavila skandalozni snimak: Traži se žena koja je kašljala bebi u lice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kim

    24. jun 2020 | 14:31

    Zamislite cela Spanija ima 108 pozitivnih na koronu,a mi isto i kod nas nije alarmantno,a na onoliku Spaniju taj broj je katastrofa,ko je ovde lud?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA