Nestvarno nebo iznad ratom porušene Sirije: Silina univerzuma se ukazala nemoćnima

Prizor u noći, fotografije osvanule jutrom

  • 2
Idlib, Sirija, Mlečni put Foto: Profimedia/AFP

Sirijske vladine trupe izvršile su raketni napad na položaje terorističke grupacije Džabhat al Nusra u provinciji Idlib pre nekoliko dana, a noćas na nebu iznad ratnih ruševina ukazao se neverovatan prizor.

Jutros su osvanule fotografije na društvenim mrežama koje najbolje ilustruju priču o mlečnom putu. Naime, milioni zvezda obeleli su nebo nad Arihom u provinciji Idlib.

Jasno se nazire i da su se gomilale tako da "formiraju put", pa ne čudi što u opisu fotografije stoji da se galaksija uzdigla nad devastiranom Arihom, uz hašteg mlečni put.

Rat u Siriji počeo je s tzv. "Arapskim prolećem", 2011. godine. Vodi se na teritoriji Srije između snaga predsednika Bašara al Asada i nekoliko skupina pobunjenika, među kojima i Islamske države. Međutim, u rat su se umešale i regionalne sile poput Irana, Izraela, Saudijske Arabije i Tuske, ali i Rusije i SAD, na suprotstavljenim stranama, kao i evropskih sila - Francuske, Nemačke i Velike Britanije.

Idlib, Sirija, Mlečni put Foto: Profimedia/AFP

Reč je o jednom od najdužih i najsmrtnonosnijih ratova u 21. veku, sa više stotina hiljada mrtvih, ranjenih i raseljenih. Rat je prouzrokovao migrantsku krizu u Evropi, seriju terorističkih napada po zapadnoj Evropi, u Rusiji, Iranu i Turskoj. Takođe je doveo do kulturocida uništavanjem drevne islamske kulturne baštine, pre svega u Palmiri i Alepu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojsi

    27. jun 2020 | 11:32

    Mlečni put mladića do Nemačke!

  • Гаргамел

    27. jun 2020 | 11:50

    И све то захваљујући западним демократским и цивилизованим држава ... напишите. Кад они то не крију зашто ви кријете ! ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA