≫ 

Broj obolelih od korone u svetu prešao 10 miliona, to je duplo više od godišnje epidemije gripa

Pored SAD i Evrope, posebno je ugrožena Latinska Amerika

  • 14
Korona Foto: Tanjug/AP, Telegraf.rs
Korona Foto: Tanjug/AP, Telegraf.rs

Broj zaraženih korona virusom u svetu premašio je deset miliona, od čega je u SAD-u četvrtina miliona obolelih od bolesti kovid-19 koja je u proteklih sedam meseci odnela gotovo pola miliona života širom sveta, piše britanska novinska agencija Rojters.

Nakon SAD, po broju zaraženih sledi Brazil s više od 1,3 miliona, Rusija s više od 600 hiljada i Indija s više od pola miliona obolelih, pokazuju podaci američkog univerziteta Džons Hopkins.

Britanija ima više od 300.000 obolelih, Peru 275.000 i Čile gotovo 270.000 obolelih.

Za njima sledi Španija s gotovo 250.000 zaraženih i Italija s više od 240.000 obolelih.

Medicinari, superheroji, mural na Salajci, Novi Sad Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Taj broj predstavlja otprilike dvostruko veći broj od broja obolelih koji se svake godine zabeleži u epidemiji gripa, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Novi brojčani prag svet je premašio u trenutku kada mnoge pogođene zemlje ublažavaju mere kako bi pokrenule privredu uz nova radna i društvena pravila ponašanja koja bi mogla da budu na snazi više od godinu dana, kada su prvi izgledi za pojavu vakcine.

Neke zemlje, koje su epidemiju stavile pod kontrolu, sada se suočavaju s izbijanjem novih žarišta, nakon što su ublažile mere i stručnjaci smatraju da će se to ponavljati ove godine i 2021.

Po četvrtina slučaja zabeležena je u Severnoj Americi, Latinskoj Americi i Evropi, dok je u Aziji oko 11 posto slučajeva, a na Bliskom istoku oko devet posto.

U svetu je do sada od te bolesti u proteklih sedam meseci od izbijanja pandemije preminulo više od 497.000 ljudi, što odgovara godišnjem broju umrlih u svetu u epidemiji gripa.

Video: Nove mere Kriznog štaba: Maske su obavezne, menja se distanca, zabrana poseta bolnicama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    28. jun 2020 | 10:09

    Duplo više na papiru... Mnogo je više ne registrovanih slucaja gripa bilo. Koliko ljudi ostane kući i pije čaj i ne ode kod doktora, iako ima grip? Zasigurno mnogo veći deo ljudi.

  • 656

    28. jun 2020 | 12:22

    Što poredite babe i žabe? Ništa slično nema Grip i Korona. Grip traje 7 dana a Korona od 14 pa i do 90. Korona se širi 10 puta lakše i brže i opstaje tokom leta kada grip to ne uspeva. Za grip svi znaju tačno šta ih čeka kad obole a za Koronu svakom drugačije. Za grip niko ne nosi masku i nema policijskog časa. Za grip postoji vakcina a za Koronu ne. Ponavljam. Zašto poredite babe i žabe?

  • Др

    28. jun 2020 | 15:35

    Опа, значи сада се верује у постојање короне!???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA