Filip iz Srbije diplomirao na Univerzitetu u Šangaju, kada je stao pred govornicu zasenio je sve

Filip u Kini živi već 15 godina, a za vreme pandemije korona virusa radio je kao prevodilac i učestvovao je u organizaciji slanja medicinske pomoći za Srbiju

  • 6
Filip iz Srbije Fudan Kina univerzitet govor Printskrin: Youtube/复旦大学 Fudan University

Filip iz Srbije, koji je studirao na Fudanskom univerzitetu u Šangaju u Kini, održao je govor na ceremoniji diplomiranja u kojem je govorio o vrednostima koje treba da negujemo, ali i o prijateljstvu Kine i Srbije.

Na početku obraćanja rekao je da je na Fakultet za međunarodne odnose i javne državne poslove došao iz Srbije.

- U 2020. godini kada je virus covid-19 poremetio celu planetu, završna ceremonija diplomiranih studenata održava se na poseban način i ova generacija će to sigurno pamtiti za ceo život - rekao je Filip.

Istakao je kako u Kini živi već 15 godina, a kada je upisao fakultet, svakog semestra mu se dešavalo da ne spava redovno, da se ozbiljno sprema za seminare, piše seminarske radove.

- Na Fudanu ima mnogo stranih studenata kao što sam ja. Trude se da nauče kineski jezik i upoznaju kinesku kulturu. Danas, u trenutku dok stojim za ovom govornicom, više se ni ne osećam kao stranac - rekao je on.

Dodao je kako je za četiri prethodne godine stasao kao ličnost, ali i da se zahvaljujući odličnom restoranu na univerzitetu ugojio 20 kilograma.

Nakon toga je istakao koje vrednosti treba da neguje svako od nas, a govorio je i prijateljstvu između Srbije i Kine.

- Na prvom mestu moramo da negujemo i očuvamo obe stabilne životne uslove koje smo na teži način dobili. Ja nisam rođen u mirnim vremenima, moja tadašnja otadžina se zvala Jugoslavija. Zbog ratnih dešavanja koja sam doživeo dok sam bio dete, veoma poštujem mirna vremena. Od malena sam se divio Kini, a u trećem razredu sam u udžbeniku video onu, vama svima poznatu rečenicu Ču En Laja "Učiti zbog uzdizanja Kine". Ta rečenica me je motivisala pa je cilj mog učenja od starta bio jedna lepša, bogatija i jača Srbija - rekao je on.

Filip je zatim istakao da moramo da volimo i čuvamo svoje otadžbine.

- Za vreme kovid pandemije imao sam priliku da učestvujem u organizaciji slanja medicinske pomoći za Srbiju. U martu i aprilu sam kao prevodilac bio angažovan u konzulatu Republike Srbije u Šangaju. Za samo prve dve nedelje smo dobili preko 1.000 paketa zaštitne medicinske opreme. Kroz to sam još bolje upoznao šta znači "čelično prijateljstvo između kineskog i srpskog naroda". Moja je želja da budem deo mosta između Srbije i Kine i još više ojačam naše prijateljstvo - istakao je Filip.

Na kraju je dodao da moraju da slede svoje snove.

- Mi smo generacija koja je spona između juče i sutra. Nije važno čime će se svaki od nas u budućnosti baviti, važno je da sledimo ideale i nasleđeni duh Fudana. Verujem da ćemo zablistati u budućnosti na još većem nivou - rekao je student.

On je na kraju zahvalio Fudanu na četiri prethodne godine i svim profesorima poželeo dobro zdravlje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    30. jun 2020 | 12:58

    Bravo momak!

  • Aleksandar

    30. jun 2020 | 13:50

    Čestitke Filipu. Tako se reprezentuje svoja zemlja i poštuje Kina koja mu je pružila šansu da se obrazuje. Svet bi bio lepše mesto da je više ovakvih mladih ljudi.

  • dg

    30. jun 2020 | 13:57

    Ko je pogledao bar 5sec videa imao je priliku uvjerit se kako brat dere kineski. Neki bi rekli bolje nego pola srbije srpski.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA