• 1

Zašto je Evropa spustila rampu za Amerikance: Dovoljno je pogledati brojke od prethodne dve nedelje

U SAD je zabeleženo više obolelih i umrlih nego bilo gde drugde - 2,6 miliona zaraženih i 126.000 preminulih

  • 1
Evropska unija USA

Foto: Shutterstock

Američkim turistima neće biti dozvoljen ulazak u Evropsku uniju, pošto je Brisel zvanično potvrdio listu od 15 zemalja za koje će od 1. jula rampa da bude podignuta.

EU je načinila dve liste, a na jednoj od njih nalaze se tri države koje još ne ispunjavaju uslove po kojima bi njihovi građani mogli u Uniju. To su Brazil, Rusija i SAD.

CNN piše da postoji samo jedan razlog zbog kog je odluka koja je donesena takva kakva je, te da ona ima veze sa brojem obolelih od korona virusa u proteklih 14 dana.

Sve to je predstavljeno i grafikom, uz koji je objašnjeno da EU i SAD idu u potpuno drugim smerovima kada je reč o epidemiji. Broj obolelih u Evropi dostigao je vrhunac negde sredinom marta i od tada ima jasan trend opadanja, te manje od 10.000 slučajeva više od mesec dana. U SAD broj obolelih skače neverovatnom brzinom.

Mnoge evropske zemlje pristupile su striktnoj blokadi na početku, te su zemlje EU počele postepeno da se otvaraju nakon što je i broj zaraženih počeo da opada.

Zdravstveni zvaničnici su u nekoliko navrata ponovili da neke američke države ukidaju mere prebrzo, dok su neki zvaničnici čak tvrdili da predsednik Donald Tramp i pojedini njegovi saradnici negiraju ozbiljnost situacije.

U SAD je zabeleženo više obolelih i umrlih nego bilo gde drugde - 2,6 miliona zaraženih i 126.000 preminulih, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Odluka Brisela bazirana je da tome da li neka država ima sličnu ili istu epidemiološku situaciju kao i Evropa. EU je čak ponudila otvaranje granica i za kineske državljane, ali samo ukoliko recipročne mere budu preduzete i sa druge strane. Na listi su još: Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Monako, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Srbija.

Podaci za SAD govore da je u najmanje 36 saveznih država zabeležen skok u broju obolelih u odnosu na prethodnu nedelju. U Teksasu i Kalifotrniji će barovi ponovo da budu zatvoreni, dok će broj posetilaca na plažama u Majamiju da bude ograničen.

Ipak, dok se veruje da je za Evropu najgore prošlo, neke zemlje, kao što je Nemačka, našle su se u problemu. Vlasti su bile primorane da stave u karantin 360.000 ljudi nakon što je buknulo žarište u klanici u Severnoj Rajni Vestfaliji.

I u Lesteru u Velikoj Britaniji slična situacija.

Video: Ekipa Telegrafa vam otkriva kako je zapravo preći granicu sa Grčkom ove sezone

(N. Z.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bager

    Da li je bilo potrebe ovo objasnjavati u vezi sa Trampistanom? Mada mozda i jeste za one koji tvrde da virus ne postoji.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima