Zašto je Evropa spustila rampu za Amerikance: Dovoljno je pogledati brojke od prethodne dve nedelje

U SAD je zabeleženo više obolelih i umrlih nego bilo gde drugde - 2,6 miliona zaraženih i 126.000 preminulih

  • 1
Evropska unija USA Foto: Shutterstock

Američkim turistima neće biti dozvoljen ulazak u Evropsku uniju, pošto je Brisel zvanično potvrdio listu od 15 zemalja za koje će od 1. jula rampa da bude podignuta.

EU je načinila dve liste, a na jednoj od njih nalaze se tri države koje još ne ispunjavaju uslove po kojima bi njihovi građani mogli u Uniju. To su Brazil, Rusija i SAD.

CNN piše da postoji samo jedan razlog zbog kog je odluka koja je donesena takva kakva je, te da ona ima veze sa brojem obolelih od korona virusa u proteklih 14 dana.

Sve to je predstavljeno i grafikom, uz koji je objašnjeno da EU i SAD idu u potpuno drugim smerovima kada je reč o epidemiji. Broj obolelih u Evropi dostigao je vrhunac negde sredinom marta i od tada ima jasan trend opadanja, te manje od 10.000 slučajeva više od mesec dana. U SAD broj obolelih skače neverovatnom brzinom.

Mnoge evropske zemlje pristupile su striktnoj blokadi na početku, te su zemlje EU počele postepeno da se otvaraju nakon što je i broj zaraženih počeo da opada.

Zdravstveni zvaničnici su u nekoliko navrata ponovili da neke američke države ukidaju mere prebrzo, dok su neki zvaničnici čak tvrdili da predsednik Donald Tramp i pojedini njegovi saradnici negiraju ozbiljnost situacije.

U SAD je zabeleženo više obolelih i umrlih nego bilo gde drugde - 2,6 miliona zaraženih i 126.000 preminulih, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Odluka Brisela bazirana je da tome da li neka država ima sličnu ili istu epidemiološku situaciju kao i Evropa. EU je čak ponudila otvaranje granica i za kineske državljane, ali samo ukoliko recipročne mere budu preduzete i sa druge strane. Na listi su još: Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Monako, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Srbija.

Podaci za SAD govore da je u najmanje 36 saveznih država zabeležen skok u broju obolelih u odnosu na prethodnu nedelju. U Teksasu i Kalifotrniji će barovi ponovo da budu zatvoreni, dok će broj posetilaca na plažama u Majamiju da bude ograničen.

Ipak, dok se veruje da je za Evropu najgore prošlo, neke zemlje, kao što je Nemačka, našle su se u problemu. Vlasti su bile primorane da stave u karantin 360.000 ljudi nakon što je buknulo žarište u klanici u Severnoj Rajni Vestfaliji.

I u Lesteru u Velikoj Britaniji slična situacija.

Video: Ekipa Telegrafa vam otkriva kako je zapravo preći granicu sa Grčkom ove sezone

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bager

    1. jul 2020 | 06:14

    Da li je bilo potrebe ovo objasnjavati u vezi sa Trampistanom? Mada mozda i jeste za one koji tvrde da virus ne postoji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA