≫ 

"Vraćanje Aja Sofije u džamiju izazvaće razdor": Upozorenje vaseljenskog patrijarha Vatrolomeja

Sud će 2. jula odlučiti o osporavanju trenutnog statusa koji osporava zakonitost pretvaranja Aja Sofije u muzej 1934. godine u prvim godinama moderne sekularne turske države, koju je osnovao Mustafa Kemal Ataturk

  • 3
Istanbul, Aja Sofija

Foto: Jasmina Stakić

Vraćanje istanbulske Aja Sofije u džamiju izazvalo bi razdor, izjavio je danas vaseljenski patrijarh Vartolomej, pre presude turskog suda o zgradi koja je muzej od 1934. godine.

Predsednik Turske Taijip Erdogan predložio je vraćanje Aja Sofije u džamiju. Ova bivša hrišćanska bogomolja nalazila se u srcu hrišćanske vizantijske i muslimanske osmanske imperije, a danas je jedan od najposećenijih spomenika u zemlji.

Sud će 2. jula odlučiti o osporavanju trenutnog statusa koji osporava zakonitost pretvaranja Aja Sofije u muzej 1934. godine u prvim godinama moderne sekularne turske države, koju je osnovao Mustafa Kemal Ataturk, prenosi Rojters.

- Pretvaranje Aje Sofije u džamiju razočaraće milione hrišćana širom sveta - rekao je ekumenski patrijarh Vartolomej, duhovni poglavar oko 300 miliona pravoslavnih hrišćana širom sveta.

Promena statusa "razbiće ova dva sveta" u vreme kada je čovečanstvu potrebno jedinstvo više nego ikad zbog pandemije kovid-19, rekao je Vartolomej.

Međutim, razne grupe se godinama zalažu za pretvaranje Aje Sofije u džamiju i Erdogan, pobožni musliman, podržao je njihov poziv uoči lokalnih izbora prošle godine, podseca agencija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    1. jul 2020 | 00:32

    Mozete vi da radite sta hocete, ta crkva je u 6. Veku napravljena da bude hriscanska i kraj price, to sto su je nasilno zauzeli Turci i pretvorili u dzamiju mislite da menja njenu stvarnost...

  • RSK

    1. jul 2020 | 01:58

    Sta ocekivati od turaka?!

  • Rs

    1. jul 2020 | 00:40

    Nedao Bog to... Le le

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA