U SAD za jedan dan 47.000 obolelih: Najviše od početka pandemije

Prema anketi koju su 29. i 30. juna sproveli agencije Rojters i Ipsos, čak 81 odsto Amerikanaca je "veoma" ili "donekle" zabrinuto zbog pandemije

  • 3
Njujork Amerika koronavirus Foto: Tanjug/AP

Korona virus nastavlja da se širi velikom brzinom u SAD i u zemlji vlada zabrinutost, preneo je Glas Amerike

U utorak je registrovano više od 47.000 novih slučajeva kovida-19, što je najveći dnevni porast broja novozaraženih od izbijanja pandemije, a zabeležen je i najveći porast broja hospitalizacija još od sredine aprila.

U najmanje 19 od 50 država obustavljeni su planovi za dalje otvaranje ekonomije, a porast broja zaraženih evidentiran je u 37 država.

Prema anketi koju su 29. i 30. juna sproveli agencije Rojters i Ipsos, čak 81 odsto Amerikanaca je "veoma" ili "donekle" zabrinuto zbog pandemije.

Na opasnost od intenzivnog širenja koronavirusa upozoravaju i zdravstveni eksperti.

"Krećemo se u pogrešnom pravcu. Ne možemo samo da se usredsredimo na područja sa naglim porastom broja obolelih. To ugrožava celu zemlju", poručio je u utorak u Kongresu vodeći američki ekspert za zarazne bolesti, doktor Entoni Fauči.

U Americi se u proseku dnevno registruje oko 40 hiljada novih slučajeva, a ta brojka bi mogla i da se udvostruči, upozorio je doktor Fauči.

- Ne bi me iznenadilo da taj broj poraste na 100 hiljada dnevno, ako se stvari ne promene. Zbog toga sam veoma zabrinut - naglasio je Fauči.

U Teksasu - rekordan broj novozaraženih - skoro 7 hiljada novih slučajeva samo u jednom danu, a u Kaliforniji više od 8 hiljada.

- Ako nećete da ostanete kod kuće i da nosite masku na javnom mestu, onda ćemo morati da vas na to nateramo - upozorio je guverner Kalifornije Gevin Njusom.

Države Njujork, Nju Džersi i Konektikat, koje su uspele da suzbiju širenje korona virusa nakon što su preminule desetine hiljada ljudi, sada su uvele dvonedeljni karantin za posetioce iz Kalifornije i 15 drugih država u kojima naglo raste broj obolelih.

U 17 država su obustavljeni planovi za dalje ublažavanje mera i ponovo se uvode restrikcije, što nailazi na otpor građana.

U Arizoni, gđe je guverner naredio zatvaranje barova i teretana, brojni vlasnici podnose tužbe da bi ostali otvoreni.

Interna dokumentacija dva glavna medicinska centra u Arizoni, gde se broj obolelih približio cifri od 75 hiljada, pokazuju da više nema mesta za nove pacijente, izvestila je televizija ABC.

Maska, znak, upozorenje, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Sa novim širenjem zaraze, povela se i oštra rasprava o nošenju maski.

U Vašingtonu, predsednik Tramp se suočio sa učestalim apelima iz svoje Republikanske stranke da nosi masku u javnosti.

- Milioni Amerikanaca se dive predsedniku i slediće njegov primer. Ako misle da je njemu važno da se nosi maska, onda će i oni to učiniti - poručio je republikanski senator iz Tenesija Lamar Aleksandar.

- Predsednik je rekao da nema problem sa maskama - naglasila je portparolka Bele kuće Kejli Mekeneni.

Međutim, Tramp nikada nije nosio masku u javnosti i čak je ismejavao one koji su to radili.

- Ja sam za maske. Da sam u situaciji, okružen ljudima, apsolutno bi nosio masku - rekao je Tramp za televiziju Foks, ali je dodao da ne smatra da bi nošenje maski trebalo da bude obavezno širom zemlje.

To pitanje je tako postalo i jedno od glavnih pitanja u predizbornoj trci.

- Apsolutno nam je potrebna jasna poruka sa vrha federalne vlade da svi moraju da nose maske na javnim mestima - istakao je predsednički kandidat Demokratske stranke Džo Bajden.

Video: Peking opet zatvoren posle pojave novog, mutanta korona virusa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Croatian

    2. jul 2020 | 03:27

    Ja sam u Americi i ne znam ni jednog oboljelog! Mediji barataju brojevima koji su nevjerojatni! U Hrvatskoj danas preminula jedna osoba od korone. Stara 85 godina! Nije umrla od korone, nego je umrla sa koronom!

  • Beba

    2. jul 2020 | 07:27

    Izgleda da su i Amerikanci bili u provodu u Bg...

  • DRagutin

    2. jul 2020 | 03:31

    Danas 50201 obolelih i tek je počelo da se razbuktava... Na šta će ovo da izadje videće se uskoro...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA