≫ 

Kina poludela zbog poteza Džonsona: Britanija će snositi posledice zbog Hongkonga?

Kineski zvaničnici najavili da će Velika Britanija snositi posledice zbog ponude građanima Hongkonga

  • 2

Kina je saopštila danas da će Velika Britanija snositi sve posledice zbog bilo kog poteza koji preduzme kako bi građanima Hongkonga ponudila da se nastane u Velikoj Britaniji.

- Kina je zadržala pravo da deluje protiv Britanije po tom pitanju - izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđian na brifingu, preneo je Rojters.

On nije precizirao kakve bi kontramere Peking mogao da preduzme.

Podsetimo, britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je usvajanje zakona o bezbednosti u Hongkongu od strane Kine narušilo visok stepen autonomije Hongkonga i da predstavlja pretnju slobodama i pravima zaštićenim Zajedničkom deklaracijom iz 1984. godine.

- Donošenje i nametanje ovog zakona o nacionalnoj bezbednosti predstavlja jasno i ozbiljno kršenje kinesko-britanske zajedničke deklaracije - rekao je Džonson.

Prema njegovim rečima, taj zakon krši visoki stepen autonomije Hongkonga i u direktnom je sukobu sa osnovnim zakonom Hongkonga.

- Zakon, takođe, ugrožava slobode i prava koje štiti zajednička deklaracija - istakao je Džonson.

On je naveo da, ako Kina nastavi ovim putem, Britanija će omogućiti onima koji imaju britanski prekomorski status da žive i rade u Britaniji i kasnije podnesu molbu za sticanje državljanstva.

Video: Haos na ulicama Hongkonga: Više od 300 ljudi privedeno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA