• 1

"Višak" mortaliteta u 30 evropskih regiona: Ovo su mesta u kojima ima najviše umrlih od korone

Kako navodi "Skaj njuz", u Velikoj Britaniji se nalazi devet od 30 regiona, a ostali su u Španiji, Italiji i Francuskoj

  • 1
koronavirus, korona virus, Italija, Bergamo

Foto: Tanjug/AP

Analizirajući statističke podatke iz 700 regiona 19 evropskih zemalja, "Skaj njuz" je došao do zaključka da je takozvani višak mortaliteta izazvan pandemijom korona virusa neravnomerno raspoređen, naročito pogađajući 30 regiona.

U tim regionima on je bio najmanje dva puta viši u odnosu na mortalitet koji se, na osnovu proseka, obično očekuje u periodu od marta do maja, što je činilo oko trećinu od 200.000 ljudi, koliko je iznosilo povećanje broja umrlih u svim obuhvaćenim zemljama od desete do devetnaeste sedmice pandemije COVID-19.

Kako navodi "Skaj njuz", u Velikoj Britaniji se nalazi devet od 30 regiona, a ostali su u Španiji, Italiji i Francuskoj.

Sa četiri puta više umrlih u martu i aprilu nego obično, najveći višak mortaliteta zabeležio je Bergamo, grad u severnom italijanskom regionu Lombardija, najteže pogođenim pandemijom.

U Madridu i okolnim područjima blisko povezanim sa španskom prestonicom, broj umrlih bio je skoro tri puta veći od očekivanog, a dvostruko veći u Barseloni.

Što se tiče Velike Britanije, najteže pogođen je region Londona, mada je dvostruko veći broj umrlih od očekivanog registrovan i na severu i severozapadu zemlje, ali je i u trećini svih britanskih regiona povećanje iznosilo više od 50 odsto.

Mortalitet je u većini najteže pogođenih zemalja dostigao svoj vrhunac u martu i aprilu, dok je u nekima, kao što su Velika Britanija i Švedska, bio i dalje visok u maju.

Od uvođenja mera izolacije, broj umrlih u Engleskoj i Velsu na nedeljnom nivou 30. juna je prvi put pao ispod petogodišnjeg proseka.

Višak mortaliteta predstavlja povećanje broja umrlih od svih uzroka u nekom području u odnosu na petogodišnji prosek, a ovaj statistički parametar stručnjaci smatraju pouzdanijim merilom posledica korona virusa, navodi "Skaj njuz".

Zemlje obuhvaćene analizom su Austrija, Belgija, Bugarska, Švajcarska, Češka, Nemačka, Danska, Španija, Finska, Francuska, Italija, Letonija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Portugal, Švedska, Slovačka i Velika Britanija.

Video: Peking opet zatvoren posle pojave novog, mutanta korona virusa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima