Najveća akcija policije u Velikoj Britaniji: Uhapšeno 700 ljudi, među njima i "nedodirljivi"

Zaplenjeno je i 77 komada vatrenog oružja i granata, 1.800 komada municije, više od dve tone droge klase A i B i 28 miliona pilula "uličnog valijuma" iz ilegalne laboratorije

  • 0
London, britanska policija, traka, britanija UK

Foto: Shutterstock

Britanska policija uhapsila je više od 700 osumnjičenih, zaplenila 54 miliona funti i više tona droge u najvećoj i najznačajnijoj operaciji protiv organizovanog kriminala u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zvaničnici su rekli da su među uhapšenima osobe koje su se smatrale "nedodirljivima" pošto su decenijama izbegavale pravdu istovremeno uživajući u vođenju "blistavog" stila života.

Zaplenjeno je i 77 komada vatrenog oružja i granata, 1.800 komada municije, više od dve tone droge klase A i B i 28 miliona pilula "uličnog valijuma" iz ilegalne laboratorije, prenosi "Indipendent".

Oduzeto je i 55 skupocenih automobila i 73 luksuznih satova.

Kriminalne grupe visokog nivoa uključujući i one koje su uvozile oružje, drogu, krijumčarili ljude u Britaniju, bile su meta u nizu racija pošto su policijske agencije pristupile tajnoj mreži komunikacija.

Osumnjičeni su koristili mrežu EnkroČet za mobilne telefone koji su dizajnirani da budu zaštićeni od policijskog prisluškivanja. Ali u aprilu su međunarodni stručnjaci uspeli da dešifruju poruke i počeli da prikupljaju podatke.

Na stotine službenika radilo je na analizi podataka i idenfitikaciji korisnika EnkroČeta pregledajući više miliona poruka i na stotine hiljada slika.

- To je najznačajnija i najveća operacija te vrste u Velikoj Britaniji - izjavio je portparol Nacionalne kriminalističke agencije

Operacija je takođe otkrila identitet priličnog broja korumpiranih policajaca i zaposlenih u različitim bezbednosnim i policijskim agencijama.

- Raskrinkavajuće te grupe spasili smo bezbroj života i zaštitili zajednice širom Ujedinjenog Kraljevstva - dodao je zvaničnik.

Video: Brutalno hapšenje: Policajci u Londonu zgrabili crnca, šutirali ga i bacili na zemlju

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA