Hrvatsku "nagazila" Evropska komisija: Nisu zaštitili prava putnika, na udaru i Grci

Pojedine zemlje EU imale su propuste u zaštiti prava putnika

  • 1
Aerodrom, putnici, maske, prtljag

Foto: Tanjug/AP

Evropska komisija pokrenula je postupak o kršenju zakona protiv 10 država članica Evropske unije zbog propusta u zaštiti prava putnika u slučajevima kada su putovanja morala biti otkazana kao posledica pandemije koronavirusa.

- Nacionalno zakonodavstvo koje se primenjuje u Češkoj, Kipru, Grčkoj, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Litvaniji, Poljskoj, Portugalu i Slovačkoj krši pravila EU o putovanjima - saopštila je Komisija u petak, javlja CNN.

Dalja akcija je pokrenuta i protiv Grčke i Italije zbog propusta u zaštiti putnika koji su putovali autobusom, železnicom i trajektom.

Prema zakonu EU, putnici imaju „pravo izbora između novčane nadoknade i drugih oblika povratka, kao što je vaučer“, ako je let otkazan i očekuje se da će biti nadoknađen u roku od dve nedelje.

U deset gore pomenutih zemalja Komisija kaže da vlasti dozvoljavaju putničkim operaterima da „izdaju vaučere umesto povraćaja novca“, ili da im je potrebno više od 14 dana da nadoknade štetu putnicima.

Zaključak je da je Komisija tokom čitave krize „dosledno jasno stavljala do znanja da prava potrošača ostaju važeća u trenutnoj situaciji i da nacionalne mere za podršku industriji ne smeju da ih ugroze“.

Deset zemalja sada ima dva meseca da odgovore i Komisiji dokaže da su rešile ta pitanja.

Video: Srbi stigli u Stavros: Evo kako se atmosfera na plaži promenila za samo 24 sata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novica Randjelovic

    3. jul 2020 | 13:01

    Evropske birokrate hoce da uzmu koji evro od ovogodisnje"turisticke"sezone ali se nadam da ce se zemlje koje imaju more usprotiviti jer prvavo svakog turiste je da dobije ono sto je platio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA